Înaintea primei discuţii detaliate a miniştrilor britanici cu privire la problema spinoasă a viitorului cadru vamal cu Uniunea Europeană, unii parlamentari conservatori au cerut ca premierul Theresa May să renunţe la una dintre soluţiile propuse.

''Cred că vom avea astăzi o primă discuţie utilă, dar apoi mă aştept să ajungem la o concluzie în următoarele câteva săptămâni'', a declarat David Lidington pentru canalul de televiziune Sky News, scrie Agerpres.

El a estimat că Theresa May va rămâne prim-ministru chiar dacă parlamentul ar vota o moţiune simplă cu privire la viitorul regim vamal între Londra şi UE.

De partea sa, Jacob Rees-Mogg liderul unei facţiuni a Partidului Conservator, a dezminţit că i-ar fi dat un ultimatum premierului May în care i-ar fi cerut să renunţe la una dintre soluţiile propuse privind un parteneriat vamal post-Brexit între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Un document elaborat de European Research Group, care este prezidat de Jacob Rees-Mogg, arată că în cadrul unui parteneriat vamal ar fi 'imposibil' ca Marea Britanie să încheie acorduri comerciale substanţiale.

''În niciun caz nu este vorba despre un ultimatum; este un document care a fost realizat cu privire la un aspect specific al politicii care nu ar funcţiona'', a declarat Rees-Mogg pentru BBC.

Parteneriatul vamal reprezintă una dintre cele două propuneri prezentate de guvernul May şi presupune că Londra va continua să colecteze tarife de export pentru bunurile care sunt destinate statelor membre ale UE.