Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume care inca functioneaza, a lansat luni o majorare de capital de cinci miliarde de euro si trebuie sa obtina banii pana la sfarsitul anului, altfel va fi intra in faliment. Daca nu va reusi sa gaseasca investitori in sectorul privat, Guvernul de la Roma va fi fortat sa intervina.

Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters saptamana trecuta ca Executivul este gata sa injecteze 15 miliarde de euro - mai putin de un punct procentual din PIB - pentru BMPS si alte banci care se confrunta cu dificultati financiare.

Dar Guvernul are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a majora nivelul datoriei publice.

Succesorul lui Renzi in functia de premier, Paolo Gentiloni, a dat recent asigurari, la investirea de catre Camera Deputatilor, ca "Executivul este pregatit sa intervina si sa garanteze stabilitatea bancilor si a economiilor italienilor".

BMPS, a treia mare banca italiana, are un portofoliu de credite neperformante de 27,7 miliarde de euro.

Analistii se asteapta ca Guvernul de la Roma sa intervina pentru a recapitaliza banca, evitand astfel inchiderea sa si noi turbulente in sectorul bancar al celei de-a treia economii a zonei euro.

Conform noilor prevederi europene privind ajutoarele de stat acordate bancilor, investitorii trebuie sa suporte unele pierderi inainte ca banca sa poata primi bani de la stat. Cu toate acestea, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca detinatorii de obligatiuni subordonate Monte dei Paschi, in valoare de 2,1 miliarde de euro, ar urma sa fie scutiti sau despagubiti pentru pierderile lor.

Recent, directorul financiar al Monte dei Paschi, Francesco Mele, a declarat si el ca se asteapta ca UE sa accepte ca doar unii actionari si detinatori de obligatiuni subordonate sa suporte pierderi inainte ca Monte dei Paschi sa beneficieze de ajutoare de la stat.

Banca Monte dei Paschi este in criza de multi ani, din cauza achizitiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzactiile cu derivate si a nivelului ridicat al creditelor neperformante. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA a obtinut cele mai slabe rezultate la recentele teste de stres derulate de BCE, iar din 2008 a avut nevoie de majorari succesive de capital pentru a evita falimentul.

Publicatia Financial Times a apreciat recent ca planurile de recapitalizare a opt banci italiene, Monte dei Paschi di Siena si alte sapte banci regionale, este posibil sa esueze deoarece o eventuala criza guvernamentala ar afecta increderea investitorilor in economia italiana.

Un eventual esec al planurilor de recapitalizare pentru cele opt banci mai mici ar afecta si planurile de recapitalizare ale UniCredit, care ar urma sa incerce sa stranga 13 miliarde de euro la inceputul anului viitor.