Premierul Antonis Samaras i-a convins miercuri pe Evangelos Venizelos, liderul partidului Pasok, si Fotis Kouvelis, presedintele formatiunii Stanga Democratica, sa semneze acordul dupa cea de-a doua runda de negocieri din aceasta saptamana, transmite Bloomberg.

Venizelos, fostul ministru al Finantelor care a negociat actualul acord cu institutiile financiare internationale, nu era de acord cu Samaras, cerandu-i acestuia sa insiste pe prelungirea termenelor pentru tintele fiscale din program.

"Reducerea cheltuielilor publice cu inca 11,5 miliarde euro era o preconditie pentru ca Grecia sa ramana in zona euro", a declarat ministrul Finantelor, Yannis Stournaras, dupa incheierea negocierilor, preluat de Mediafax.

El a adaugat ca pachetul va fi acum verificat de misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene, aflata de saptamana trecuta la Atena pentru a lua o decizie privind urmatoarea transa din finantarea catre Grecia.

"Taierile" din noul pachet de austeritate vizeaza anii 2013 si 2014, iar peste jumatate din suma va fi economisita printr-o noua reducere a salariilor bugetarilor si pensiilor din sistemul public.

"Ar fi trebuit sa evitam acest nou val de taieri de salarii si pensii, aproximativ 6 miliarde euro, care vor mentine tara in recesiune in 2013 si 2014", a spus Venizelos, subliniind ca amanarea termenelor pentru tintele fiscale ar fi permis masuri de austeritate mai putin dure.

Grecia se afla in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar somajul a ajuns la aproximativ 22%, punand presiune pe veniturile bugetului de stat si impiedicand guvernul sa respecte angajamentele fiscale fata de creditorii externi.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a aparat strategia creditorului de la Washington in relatie cu Grecia si a aratat ca tara a facut progrese, dar trebuie sa accelereze reformele structurale pentru a revigora economia.

In lipsa unei noi transe de la FMI si partenerii din zona euro, Grecia risca sa ramana fara bani in viitorul apropiat, cu o scadenta de 3,2 miliarde de euro catre BCE pe 20 august.