Toate informatiile despre situatia din Grecia le gasiti pe StirileProTV.ro, actualizate in timp real.

Grecia pregateste un pachet de reforme in valoare de 12 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, dorind sa puna capat recesiunii, dupa mai multe luni de negocieri fara succes cu creditorii internationali, potrivit unui articol publicat joi in cotidianul elen Kathimerini, citat de Agerpres.

Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limita pana joi la miezul noptii sa prezinte un program de reforme in schimbul unor noi ajutoare. Potrivit Kathimerini, in loc de o crestere de 0,5% preconizata anterior pentru acest an, dupa mai multe luni de incertitudini si doua saptamani de restrictii asupra miscarilor de capital, economia Greciei ar urma sa inregistreze o recesiune de aproximativ 3%, conform celor mai recente estimari.

O a doua publicatie greaca, Naftemporiki, sustine ca pachetul de reforme include majorarea taxelor pentru companii pana la 28%, de la 26%, cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata pentru produsele de lux pana la 13%, de la 10%, majorarea TVA pentru alimentele procesate, restaurante, servicii de transport si unele servicii de sanatate oferite de sectorul privat pana la 23%, de la 13% in prezent, precum si o crestere a TVA-ului pentru hoteluri pana la 13%, de la 6,5% in prezent. In schimb, articolul din Naftemporiki precizeaza ca insulele grecesti vor acorda in continuare reducerile de taxe pe care creditorii internationali doreau sa le elimine. Naftemporiki estimeaza ca intregul pachet are o valoare de 10-12 miliarde de euro.

“Vrem sa dam inapoi ce am imprumutat. Iar atunci cand cerem o reducere a datoriilor, cerem aceasta reducere tocmai pentru ca vrem putem returna banii imprumutati si sa nu apelam la noi imprumuturi pentru a le putea plati pe cele vechi.” Aceasta declaratie, facuta miercuri de premierul Tsipras la Parlamentul European, rezuma actuala pozitie de negociere a Greciei, care a mai primit o sansa. Guvernul de la Atena trebuie sa prezinte o cerere de imprumut si o lista cu reforme joi, 9 iulie. Acestea vor fi discutate de ministrii de finante din zona euro si, in cele din urma, vor ajunge la sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana duminica, la un summit extraordinar.

Cu toate acestea, oficialii de la Bruxelles au pregatit si un plan B, pentru a nu mai fi suprinsi de greci, ca pana acum. "Comisia este pregatita pentru orice scenariu”, spune Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.” Avem masuri detaliate in cazul unui "Grexit", in cazul in care e necesar sa trimitem ajutoare umanitar."

Toata lumea considera insa ca Grexit – iesirea Greciei din UE – este un scenariu inacceptabil. „Ar putea duce la revolte si haos”, avertiza miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Frantei. Iar seful Trezoreriei Americane avertiza ca „ar fi o greselea geopolitica”.