"Am adoptat solutii destinate incurajarii proiectelor gazelor de sist, intre care scutirea de impozite a exploatarii acestora, pana in 2020", a spus Tusk.

El a precizat ca dupa anul 2020 impozitele nu vor depasi 40% din veniturile activitatilor de exploatare.

Propunerea guvernului va fi trimisa Parlamentului in decurs de doua saptamani, iar Tusk spera la aplicarea unor proceduri accelerate in aceasta problema, mai ales in contextul conflictului ruso-ucrainean.

Pana in prezent, in Polonia au fost efectuate 50 de foraje la zacaminte de sist, iar in iulie 2013 a inceput o prima activitate de exploatare, cu titlu experimental. Rezervele de gaze de sist ale Poloniei sunt evaluate la 800 de miliarde-2.000 de miliarde de metri cubi.

In explorarea gazelor de sist din Polonia sunt implicate grupuri mari, precum Chevron si ConocoPhillips.

Importurile de gaze din Rusia acopera 60% din necesarul anual al Poloniei, astfel ca o posibila perturbare a acestora reprezinta un motiv major de ingrijorare pentru autoritati. In 2009, autoritatile poloneze au fost nevoite sa reduca livrarile de gaze catre populatiei, atunci cand Gazprom a sistat furnizarea acestora Ucrainei din cauza neintelegerilor legate de preturi si plati.

Criza ucraineana a intensificat discutiile referitoare la dependenta de gazele rusesti. In prezent, 91% din electricitatea din Polonia este produsa din huila si lignit, Polonia avand rezerve suficiente de carbune pentru urmatorii 150 de ani, conform estimarilor.

Polonia are o populatie de 38 de milioane de locuitori si cea mai mare economie din Europa de Est, consumand in prezent 15 miliarde de metri cubi de gaze pe an.