Potrivit studiului Cost of Living 2016, realizat de Mercer, Hong Kong, Luanda, capitala Angolei, (2), Zurich (3), Singapore (4) si Tokyo (5), domina topul celor mai scumpe orase pentru expati.

Urmeaza Kinshasa, Congo, Shanghai (7), Geneva (8), N'Djamena, Ciad, (9), si Beijing (10). La polul opus, cele mai ieftine orase pentru expati sunt Biskek, capitala Kirghiztanului (207), Cape Town, Africa de Sud, (208) si Windhoek, capitala Namibiei (209).

Studiul ia drept baza de comparatie New Yorkul si masoara evolutiile monedelor in raport cu dolarul american, care s-a apreciat semnificativ in ultimul an.

"In pofida unor majorari semnificative de preturi in regiune, mai multe monede din Europa s-au depreciat in raport cu dolarul american ceea ce a facut ca unele orase sa scada foarte mult in clasament", a explicat analistul Mercer, Nathalie Constantin-Métral.

Una dintre cele mai spectaculoase scaderi a fost inregistrata de Moscova, care a cazut de pe locul 17 pe locul 67 in topul celor mai scumpe orase pentru expati, din cauza deprecierii rublei. In schimb, unele orase din Europa Centrala si de Est au urcat in clasament, printre care Bucurestiul de pe locul 178 pana la locul 172, Kiev care a urcat opt pozitii, pana pe locul 176, si Tirana, care a urcat 12 pozitii pana pe locul 186.

Studiul acopera 209 orase de pe cinci continente si masoara, comparativ, costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste orase. Acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment.