In ultimele zile, cotatia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborand sub pragul de 30 de dolari/baril, dupa ce in decembrie Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a decis sa nu-si reduca productia pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor, in pofida faptului ca piata mondiala sufera de pe urma unui exces de oferta.

In ultimul sau raport lunar, IEA si-a pastrat neschimbate estimarile: in 2016, comparativ cu 2015, cererea mondiala de petrol ar urma sa creasca cu 1,2 milioane barili pe zi, pana la o medie de 95,7 milioane barili/zi, dupa ce in 2015, comparativ cu 2014, a crescut cu 1,7 milioane barili/zi, transmite Reuters, preluata de Agerpres.

"Credem ca piata petrolului se confrunta cu perspectiva unui al treilea an consecutiv in care oferta va depasi cererea cu un milion de barili pe zi si va exista o presiune enorma asupra capacitatii sistemului petrolier de a o absorbi in mod eficient" , apreciaza IEA.

In conditiile in care economia mondiala incetineste, IEA estimeaza ca in 2016 productia de petrol a tarilor OPEC va scadea cu 300.000 de barili pe zi, pana la 31,7 milioane bpd. In timp ce autoritatile iraniene sustin ca vor majora imediat productia cu 500.000 de barili pe zi dupa eliminarea sanctiunilor internationale, IEA prognozeaza o majorare mai modesta, de doar 300.000 bpd.

Cu toate acestea, IEA estimeaza ca revenirea petrolului iranian pe pietele mondiale va contracara o mare parte din reducerea cu aproximativ 600.000 bpd a productiei de petrol a tarilor care nu sunt membre OPEC.