SUA şi China, primele două economii ale lumii, şi-au impus reciproc tarife vamale în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, compania Jiahao Flag Company din provincia Anhui (estul Chinei) nu pare afectată de această dispută. Zeci de drapele din diferite ţări flutură la intrarea în această uzină unde maşinile de cusut funcţionează fără întrerupere pentru a produce drapele din întreaga lume.

Prin cele mai bine vândute produse este un steag albastru şi alb destinat realegerii lui Donald Trump la viitoarele alegeri care vor avea loc peste doi ani, steag decorat cu mesajul "Trump 2020: Keep America Great".

Aceasta în condiţiile în care chiar Donald Trump critică de mai mulţi ani importurile chineze şi face apel pentru promovarea produselor americane prin mesajul "buy American". Însă retorica locatarului de la Casa Albă nu se aplică şi steagurilor produse la uzina chineză.

"În fiecare lună, putem vinde cu uşurinţă peste 10.000 de banderole desinate campaniei electorale a lui Donald Trump din 2020", spune Yao Dan, cel care a înfiinţat această companie de familie în 2014.

Compania produce mii de drapele în fiecare zi pentru "practic toate ţările, în principal pentru export", inclusiv în SUA, a explicat sora fondatorului, Yao Yuanyuan, care conduce uzina. Aceasta a precizat că, în avanpremiera campaniei prezidenţiale americane din 2016, uzina a produs aproape trei luni în exclusivitate numai steaguri pentru campania lui Donald Trump. Iar actualul război comercial nu are are niciun impact notabil asupra afacerilor în condiţiile în care steagurile care au legătură cu SUA rămân printre cele mai bine vândute produse, susţine Yao Yuanyuan.

"Cererea este în creştere. Piaţa nu este încă saturată. Sperăm să ne creştem producţia şi să extindem uzina. Sperăm că ne dublăm mărimea uzinei în următorii trei ani", a mai spus Yao Yuanyuan.

Succesul companiei care produce steaguri este o veste bună pentru muncitorii din zonă, în principal mame sau femei care altfel ar fi trebuit să plece în altă parte în căutarea unui loc de muncă. În prezent ele pot lucra într-un regim de lucru flexibil şi să câştige 3.000 de yuani (380 de euro) pe lună, un salariu decent în această regiune.