Javier Martin-Artajo si Julien Grout sunt acuzati de conspiratie pentru falsificarea datelor inregistrate, frauda informatica si falsificarea declaratiilor depuse la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC). Aceasta institutie a inceput in paralel propria investigatie, scrie Mediafax.

Scandalul a izvucnit in urma pierderilor de peste 6 miliarde de dolari inregistrate de JP Morgan din operatiunile de tranzactii la Londra. Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, si-a cerut public scuze investitorilor in acest caz.

Traderul aflat in centrul controversei, Bruno Iksil, nu va fi inculpat. Motivele pentru care Iksil nu mai este vizat de ancheta nu sunt cunoscute. El a cooperat cu autoritatile, dar si in cazul investigatiei interne derulate de JPMorgan.

Iksil, de nationalitate franceza, a lucrat la departamentul de investitii de la Londra al JPMorgan si este responsabil pentru o mare parte din tranzactiile care au provocat pagube uriase pentru banca, afectand reputatia institutiei si fortand demisia unui director din conducerea executiva.

Investigatia declansata in primavara anului trecut de Departamentul Justitiei din SUA are ca scop, printre altele, determinarea culpabilitatii traderilor in astfel de situatii. Magistratii incearca sa stabileasca daca traderii responsabili pentru astfel de pariuri paguboase au evaluat gresit, cu buna stiinta, riscurile asociate tranzactiilor.