”Niciun progres decisiv” nu s-a înregistrat în vreunul dintre subictele pe care Uniunea Europeană vrea să le soluţioneze înainte să se treacă la discuţii despre relaţiile viitoare între Uniune şi Regatul Unit, a spus Barnier.

”Suntem departe de un progres suficient”, a subliniat el în această conferinţă de presă, organizată la finalul a patru zile de negocieri cu britanicii. ”Cu fiecare zi care trece ne apropiem tot mai mult de data plecării”, a avertizat el.

Londra a lansat procesul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în martie. Barnier a subliniat că Bruxellesul este pregătit de o intensificare a ritmului negocierilor.

Davis îndeamnă UE să dea dovadă de ”flexibilitate”

De cealaltă parte, ministrul britanic încărcinat cu Brexitul David Davis, negociatorul-şef al Londrei, a îndemnat Uniunea Europeană să dea dovadă de ”flexibilitate” în vederea unei ieşiri din impasul în care au intrat negocierile.

”Disensiuni semnificative” rămân în urma acestei a treia runde de negocieri, a recunoscut Davis într-o conferinţă de presă comună pe care a susţinut-o împreună cu negociatorul-şef al UE Michel Barnier după patru zile de negocieri.

El a exemplificat, în acest sens, angajamentele financiare ale Londrei la ieşirea din Uniune. Guvernul britanic are o ”datorie faţă de contribuabilii” britanici în înţelegerea cerinţelor europene, a subliniat Davis.

Oficiali din ambele tabere, care au încheiat joi patru zile de negocieri la sediul Comisiei Europene, au spsu că discuţiile au condus la puţine rezultate, în contextul unor dispute cu privire toate subiectele abordate, de la aranjamente referitoare la sănătate, după Brexit, prevăzut în martie 2019, şi până la factura ieşirii.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi negociatorul-şef al UE au criticat faptul că Londra nu a frunizat încă suficiente informaţii în vederea negocierilor în această fază şi a trecerii la următoarea facă, cu privire la relaţiile viitoare.

La rândul lor, diplomaţi britanici au declarat sub protecţia anonimatului, deoarece nu au fost autorizaţi săvorbească în mod public despre acest lucru, că unele documente de poziţie ale Uniunii, inclusiv cele cu privire la factura pe care Londra o are de plătit la ieşire, sunt prea ”slabe” în vederea unei dezbateri decisive.