Berkshire detinea la 30 septembrie 40,1 milioane de actiuni Exxon, a anuntat joi seara grupul.

Actiunile Exxon au crescut cu 0,9% pe bursa de la New York dupa aparitia informatiilor, la 94,07 dolari pe unitate. Exxon a inchis joi in urcare cu 0,7%, la 93,22 dolari pe actiune, avand o capitalizare de piata de 407,28 miliarde de dolari. De la inceputul acestui an, titlurile companiei petroliere s-au apreciat cu 7,7%, fata de o crestere de 26% a indicelui Standard & Poor's 500.

Aproximativ trei sferturi din actiunile detinute de Buffett la Exxon au fost cumparate in trimestrul al doilea din acest an.

Berkshire a solicitat in luna august autoritatilor americane amanarea unui raport privind schimbarile din portofoliul de actiuni in trimestrul al doilea, pentru a evita ca strategia lui Buffett sa fie copiata de alti investitori.

Buffett considera ca actiunile Exxon traverseaza o perioada de evolutie slaba, fiind subevaluate si "ignorate" de alti investitori, potrivit analistilor.

Exxon este unul dintre cei mai eficienti exploratori de zacaminte de petrol la nivel mondial. Descoperirile de anul trecut au costat compania in medie 19,27 dolari pe baril, fata de 21,48 dolari pe baril in cazul Chevron sau 22,66 dolari pe baril la BP.

Compania a inregistrat in trimestrul al treilea din acest an un profit net de 7,8 miliarde de dolari, in scadere cu 18% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut.

Buffett a inregistrat in 2007 un profit urias prin vanzarea unei participatii la gupul PetroChina, preluata in 2003 pentru 488 milioane de dolari. Actiunile PetroChina au crecut de opt ori in acea perioada.

Pe de alta parte, in 2009, Berkshire a inregistrat cea mai mare pierdere din ultimii 20 de ani, dupa deprecierea actiunilor producatorului american de petrol ConocoPhilips. Buffett a declarat ulterior ca a fost o greseala majora sa investeasca la aceasta companie intr-o perioada cand preturile petrolului erau la un nivel record.

Buffett mai detine participatii semnificative la Coca-Cola, IBM, Wells Fargo si American Express.

Grupul Berkshire controleaza peste 80 de companii cu activitati diverse, de la asigurari si productia de bunuri de consum la transport feroviar de marfa si furnizare de energie.