O majoritate a Parlamentului regional, care este controlat de partide favorabile independenţei, a votat în favoarea legii referendumui şi a cadrului legal necesar instaurării unui stat independent.

Madridul a avut o replică dură la decizia de autorităților regionale de la Barcelona. Procurorul general al Spaniei a declarat, joi, că membrii parlamentului catalan, care a au votat legea pentru organizarea referendumului, vor fi cercetați.

Decizia vine doar la o zi după ce autoritățile regionale au anunțat proiectul înființării unei trezorerii, care ar urma să colecteze taxele în provincie.

Cetăţenii Cataloniei vor fi întrebaţi, la referendumul care va avea loc pe 1 octombrie, dacă sunt de acord ca regiunea „să devină ţară independentă unde forma de stat este republica”.

Parlamentul de la Barcelona, controlat de o coaliţie ce susţine secesiunea regiunii, a adoptat miercuri seară legea prin care convoacă referendumul.

A fost nevoie de 11 ore de dezbateri pentru adoptarea legii, iar peste 50 de parlamentari ai opoziţiei au părăsit sala în semn de protest. Legea, care precizează şi că “poporul catalan e suveran”, a trecut în final cu 72 de voturi pentru și 11 abțineri.

În replică, Madridul a anunţat că va declara nulă decizia parlamentarilor catalani şi că a demarat deja acţiunea legală în acest sens. Premierul Rajoy a vorbit luni despre o încercare a Barcelonei de a “evita toate formele legale”.

De asemenea, procurorii spanioli vor să o pună sub acuzare pe Carme Forcadell, actualul preşedinte al Parlamentului Cataloniei, care a criticat Curtea Constituţională de la Madrid, spunând că e doar “o farsă a unui stat care şi-a pierdut orice legitimitate”.

Catalonia își înființează propria agenție fiscală pentru colectarea taxelor

Luni, Guvernul separatist al Cataloniei a prezentat un proiect pentru înființarea unei agenții fiscale care să colecteze taxele din provincie, taxe pe care acum ajung în pușculița Guvernului central de la Madrid.

Considerat ca un prim pas pentru declararea independenței față de Spania, Guvernul de la Madrid a avertizat autoritățile regionale din Catalonia că înființarea noii agenții fiscale va atrage sancțini și procese pentru companii, scrie Reuters.

Șeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, a declarat, luni, că noua agenție fiscală este gata să colecteze taxele care, în prezent, ajung la Guvernul de la Madrid, cum ar fi taxele pe care le plătesc companile sau impozitele populației.

Catalonia, ca și alte regiuni ale Spaniei, are deja o agenție regională de colectare a taxelor, unde ajung contribuțiile pentru sistemul de sănătate și taxele pe moșteniri, precum și cele pe transporturi și pe jocurile de noroc.

Ministrul Bugetului din guvernul central de la Madrid a avertizat, însă, că noua agenție fiscală înființată în Catalonia se suprapune autorităților fiscale centrale și urmează să colecteze taxe naționale. Dacă taxele companiilor și ale persoanelor fizice din Catalonia vor ajunge la noua agenție și nu la autoritățile fiscale centrale, se va considera că nu au fost platite, a mai spus ministrul, ceea ce va atrage sancțiuni și procese în instanță.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei, cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, o limba distinctă şi propriile obiceiuri. De asemenea, guvernanţii au cerut în repetate rânduri o autonomie mai largă pentru provincia din nord-estul Spaniei.

Ani la rând, politicienii separatişti au încercat să obţină aprobare din partea Executivului central pentru organizarea unui referendum, similar cu cel pentru independenţa Scoţiei, din 2014. Însă, Madridul şi-a păstrat opoziţia fermă faţă de organizarea unui asemenea scrutin, care reprezintă o ameninţare la adresa unităţii Spaniei. Curtea Constituţională a anulat deja o rezoluţie care cerea organizarea unui referendum în Catalonia.

Aproximativ 48,5% dintre catalani sunt împotriva independenţei, iar alţi 44,3% susţin independenţa, potrivit unui sondaj realizat de guvernul regional de la Barcelona.