Potrivit unor surse apropiate Cabinetului, Executivul condus de conservatoarea Theresa May face pregătirile necesare pentru a respinge o eventuală cerere ce ar putea fi formulată în următoarele săptămâni, scrie Agerpres.

Într-un asemenea caz, Sturgeon ar cere guvernului de la Londra activarea secţiunii 30, care transferă Parlamentului scoţian puterea de a organiza un referendum de independenţă.

"Prim-ministrul nu are dispoziţia să accepte acum alt referendum, ar spune pur şi simplu nu", a declarat o sursă apropiată de Theresa May.

O altă sursă a adăugat că nu există "un răspuns" la această chestiune, dar, aşa după cum a reiterat din 2016 prim-ministrul, "acum nu este momentul", în timp ce o a treia sursă a arătat că nu şi-ar putea imagina niciun scenariu în care May să-şi dea aprobarea.

Sursele guvernamentale au subliniat că o dezbatere asupra independenţei regiunii ar însemna o distragere a atenţiei într-un moment în care guvernul britanic îşi axează eforturile pe negocierile privind Brexitul, iar în plus executivul şi-ar baza refuzul pe sondajele interne care relevă că opoziţia faţă de organizarea unui alt referendum este în creştere.

În 2014, Scoţia a organizat o consultare privind independenţa, în cadrul căreia 55% au respins separarea de Regatul Unit, dar victoria Brexitului la referendumul din 2016, în care majoritatea scoţienilor (62%) au sprijinit rămânerea în UE, a redeschis această dezbatere.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a declarat, în repetate rânduri, că va cere Londrei organizarea unui nou referendum pentru independență, imediat după 29 martie, data la care Mrea Britanie ar trebui să iasă oficial din UE.