In primul rand, SUA e prima interesata sa aiba cat mai multi turisti romani. Credem ca sunt oportunitati bune pentru turism, pentru afaceri, pentru educatie, pentru vizitarea familiei. In prezent, peste 90% dintre cei care cer viza o primesc. Vom continua sa cautam modalitati de promovare a calatoriilor, a turismului, a tuturor lucrurilor pe care le-am pomenit", a explicat Thomson.

Oficialul american a adaugat ca romanii care vor sa mearga la munca in SUA o pot face si in prezent in baza unor programe pe care permit acest lucru, dad ca exemplu programul “Work and Travel”.

“Exista cateva programe care permit munca in SUA. De exemplu, avem programul Summer Work and Travel, care incurajeaza tinerii sa munceasca in SUA cateva luni. Pot sa-si perfectioneze engleza, capata experienta de munca, vad o alta parte a lumii. Mii de tineri participa annual. Noi incurajam acest program si ii sfatuiesc pe telespectatorii dv. sa intre pe pagina noastra de Facebook, unde vor gasi multe informatii utile”, a precizat insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti.

In ceea ce priveste programul Visa Waiver, Thomson a spus ca Romania nu indeplineste in acest moment toate conditiile de cerute.

Sunt mai multe conditii, iar Romania a muncit cu seriozitate pentru a le indeplini. Un punct important e cooperarea in domeniul aplicarii legii. Am semnat mai multe acorduri si lucram la finalizarea acordurilor ce reprezinta conditii de acceptare in programul Visa Waiver. Mai sunt si alte probleme, desigur. Toate s-au ameliorat in timp si vom incerca sa le amelioram in continuare. Dar cel mai important e sa nu uitati ca peste 90% dintre solicitanti primesc viza. Sunt vize pe 10 ani, care ofera o mai mare flexibilitate decat prevederile Visa Waiver. Vom continua sa lucram ca procesul sa fie cat mai simplu”, a spus Thomson.

Oficialul SUA adaugat ca in prezent nu poate spune o data la care ar putea fi ridicate vizele pentru romani, apreciind ca “ne vom putea gandi la un interval de timp cand vor fi indeplinite conditiile impuse de lege”. In acelasi timp, autoritatile americane vor incerca sa usureze procesul pentru a-l face “cat mai putin stresant pentru oameni”, a mai spus Thomson.

Cititi AICI interviul integral cu Dean Thompson, invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani".

EUObserver relata recent ca autoritatile americane ar putea inaspri restrictiile pentru Programul Visa Waiver, pe fondul cresterii pericolului terorist pe teritoriul UE. Ingrijorarile oficialilor americani intervin dupa o serie de incidente teroriste in Belgia, Danemarca si Franta si pe fondul estimarilor conform carora aproximativ 5.000 de cetateni europeni au plecat sa se alature gruparii Stat Islamic in Irak si Siria.

Senatoarea democrata Dianne Feinstein s-a exprimat pe aceasta tema in urma atentatelor teroriste de la Paris din ianuarie, declarand pentru CNN ca regimul de calatorie fara viza este "calcaiul lui Ahile pentru America". Ea pregateste in prezent un proiect de lege pentru a revizui regimul fara vize. Potrivit unei surse din Congresul SUA, noua lege are ca scop sa consolideze prevederile de securitate si va fi prezentata in curand.

Programul Visa Waiver a fost lansat in 1986 si include in prezent 38 de tari, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene. Singurele membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru si Polonia.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, rata de refuz a solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2013–2014 a ajuns sub pragul de 10% (9,8 %), aceasta scadere, asociata unei eventuale modificari a criteriilor de acces in Visa Waiver, putand duce la eliminarea regimului de vize SUA.

Cifrele prezentate consolideaza trendul descrescator al ratei de refuz a solicitarilor de viza inregistrat in perioada 2010-2014. Astfel, potrivit MAE, in 2010 rata de refuz a fost de 24,8%, in 2011 de 22,4%, in 2012 de 17%, iar anul trecut de 11,5%.