Reprezentantii troicii UE, FMI si BCE se afla la Atena pentru discutii privind un nou program de sprijin in valoare de 130 de miliarde de euro.

Creditorii privati ai Greciei au avertizat pe de alta parte, luni, ca guvernul elen trebuie sa deblocheze urgent negocierile de reducere a datoriilor tarii pentru evitarea unui default necontrolat la sfarsitul lui martie, cand ajung la maturitate obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.

Acordul cu creditorii privati pentru reducerea la jumatate a datoriilor Greciei catre acestia trebuie convenit inainte de al doilea program de sprijin din partea institutiilor financiare internationale. In lipsa acestui acord, UE si FMI au avertizat ca vor considera ca datoriile Greciei nu intra pe un trend sustenabil si nu vor mai ajuta statul elen.

Grecii de rand, afectati de majorarile de taxe si reducerea cheltuielilor bugetare, incluse in primul plan de salvare convenit in 2010, se tem ca al doilea program va fi insotit de noi masuri de austeritate si de reduceri ale salariilor. "Vrem sa plece. Imping tara in prapastie cu aceste masuri. Vand Grecia", a declarat Yannis Tsalimoglou, un docher de 51 de ani al carui salariu a scazut cu 30% din cauza crizei.

Grecia a intrat in al cincilea an de recesiune provocata de austeritate, cu un somaj care a atins 17,7% in trimestrul trei al anului trecut.