"Franta si Germania sunt hotarate sa asigure, impreuna cu partenerii europeni, aplicarea integrala, cat mai rapida, a deciziilor adoptate la summit-ul de saptamana trecuta, care sunt mai importante ca niciodata", se arata intr-un comunicat al biroului lui Sarkozy, dupa o convorbire telefonica intre presedintele francez si Angela Merkel, noteaza Mediafax.

Intalnirea a fost programata in graba pentru miercuri dupa-amiaza, chiar inaintea reuniunii G20 de pe 3-4 noiembrie de la Cannes, dupa ce liderii europeni au fost luati prin surprindere de decizia premierului elen, George Papandreou, de a supune unui referendum planul de salvare a Greciei adoptat saptamana trecuta de liderii europeni.

"Franta si Germania sunt convinse ca acest acord va permite Greciei sa revina la o dezvoltare durabila. In colaborare cu partenerii europeni si FMI, vrem sa fie stabilit rapid un cadru de aplicare a acestui acord", potrivit comunicatului, care nu face nicio referire la referendum.

Presedintele Frantei s-a intalnit marti seara cu premierul francez, ministrul de Finante si cel de Externe, precum si cu guvernatorul bancii centrale, pentru a discuta ultimele evolutii si planul de actiune al Parisului.

Actiunile bancilor franceze si ale altor institutii de credit expuse la Grecia si alte tari vulnerabile din zona euro au scazut puternic marti.

Titlurile Societe Generale au coborat cu 13%, iar cele ale BNP Paribas si Credit Agricole cu peste 10%, aceste banci fiind printre cele mai expuse la datoriile suverane ale Greciei.

"Tocmai a fost atatat focul si nu intelegem deloc decizia premierului grec", a declarat Marc Touati, economist sef la Assya Compagnie Financiere in Paris.

Touati a adaugat ca daca va avea loc un referendum rezultatul va fi negativ, iar Grecia face un joc suicidar, care ar putea conduce la iesirea din zona euro, ceea ce provoaca temeri legate de bancile franceze, dar si de alte tari din aceasta zona.

Christian Estrosi, fost ministru al Industriei si apropiat al lui Sarkozy, din partidul UMP, a declarat ca miscarea premierului grec este iresponsabila. "Cand te afli intr-o situatie de criza si altii vor sa te ajute, este insultator sa vrei sa iti salvezi propria piele, in loc sa iti asumi responsabilitatea", a spus Estrosi.

Bursele din Europa dar si din restul lumii au scazut marti in urma anuntului guvernului de la Atena ca in urmatoarele cateva saptamani va fi organizat un referendum privind al doilea program de salvare a Greciei.

Programul de 130 de miliarde de euro destinat Greciei, aprobat de liderii europeni la summit-ul de saptamana trecuta, a alimentat sperantele ca ar putea fi oprita extinderea crizei datoriilor in zona euro.

Citeste si:

FMI ar putea crea o linie de credit pentru tarile confruntate cu socuri financiare

Lumea in anul 2100: orasele vor deveni tari. Ce resurse vor disparea si cum va arata viata pamantenilor