Pentru "pitta" (lipie) albă, preţul a urcat de la 0,25 dinari la 0,4 dinari kilogramul (1 dinar = 1,13 euro), potrivit Agerpres.

Preţurile sortimentelor de pâine cele mai cumpărate de clasa mijlocie nu sunt afectate, iar pentru cei mai săraci cetăţeni au fost create mecanisme de compensare, dar este prima scumpire semnificativă în ţară din 1996, când creşterile de preţuri au provocat tulburări sociale.

Şi în 2012, când au fost eliminate subvenţiile la benzină, la cererea Fondului Monetar Internaţional, au avut loc proteste.

Măsura de eliminare a subvenţiilor la pâine a fost luată la numai 10 zile după ce guvernul de la Amman a anunţat, la insistenţele FMI, un pachet important de creşteri de taxe şi impozite, în vederea reducerii treptate a datoriei publice.

FMI nu a cerut scumpirea pâinii, dar a criticat sistemul iordanian de subvenţii în general, arătând că este nesustenabil în lipsa unor aporturi masive de capital străin sau de ajutoare din străinătate. Economia Iordaniei a ajuns la o rată de îndatorare de 95% din produsul intern brut, în creştere de la 71% în 2011.

Un acord stand-by cu Fondul a adus o oarecare stabilitate, iar Iordania a acceptat în 2017 un program mai ambiţios, pe trei ani, pentru reducerea datoriei la 77% din PIB până în 2021.

Îndatorarea s-a produs în contextul unor politici fiscale expansioniste, printre care înfiinţarea de locuri de muncă în sectorul public foarte extins şi subvenţionarea unor produse de bază. Cu toate acestea, economia a scăzut, inclusiv din cauza conflictelor din Irak şi Siria.