Premierul Marii Britanii, Theresa May, sustine ca incertitudinea politica din Irlanda de Nord nu trebuie sa afecteze procesul de pace care a pus capat in mare masura unor decenii de violenta sectara in provincia britanica.

Reactia oficialului de la Londra vine dupa ce vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a demisionat saptamana trecuta, determinand prabusirea efectiva a guvernului sau si creand riscuri de paralizie politica in regiune, in timp ce Marea Britanie se prergateste pentru o iesire dura din Uniunea Europeana.

''Progresele realizate in Irlanda de Nord au fost cu greu obtinute si trebuie sa recunoastem toti ca nu dorim sa le punem in pericol'', a declarat dna May, saptamana trecuta.

''De aceea, cred ca este atat de important pentru guvern si pentru toate partidele sa lucram cat se poate de mult pentru a rezolva aceasta problema, astfel incat sa vedem ca se revine la institutiile de partajare a puterii'', a mai spus sefa guvernului de la Londra.

Martin McGuinness, un reprezentant important al Sinn Fein si fost sef al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a demisionat in contextul unei dispute cu sefa executivului nord-irlandez si lidera a partidului unionist DUP, Arlene Foster, intr-un dosar privind subventiile pentru energiile regenerabile.

Revenirea la “hard border” intre Dublin si Belfast ar putea reactiva conflictul din Irlanda de Nord

Revenirea la asa-numita “hard border” intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord pare inevitabila daca Marea Britanie paraseste piata unica a Uniunii Europene, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, irlandezul Phil Hogan.

Provincie britanica, Irlanda de Nord va reprezenta singura granita terestra intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, dupa Brexit.

Lideri politici de la Londra, Dublin si Belfast au declarat ca vor sa evite o 'hard border', care presupune controale vamale si posturi de control frontalier.

Hogan, citat de cotidianul The Irish Independent, a afirmat ca, in cazul in care Marea Britanie iese din piata unica europeana, atunci pare inevitabila instituirea unei “hard border”, care ar implica potentiale controale ale actelor de identitate si tarife vamale.

El si-a exprimat, totusi, speranta ca UE va fi capabila sa convinga Londra de necesitatea unei pozitii comune privind insula Irlanda, pentru a evita astfel de masuri si a mentine zona de circulatie comuna intre Irlanda si Marea Britanie, zona creata inainte de 1973, anul aderarii celor doua tari la UE.

Situatia de la Belfast este cu atat mai dificila cu cat Irlanda de Nord si-a exprimat, imediat dupa votul pentru Brexit, nemultumirea legata de faptul ca iesirea Regatului din UE ar trasa din nou granita intre Belfast si Dublin.

De altfel, cu o luna inaintea votului din Marea Britanie, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat in privinta unei posibile reluari a conflictului nord-irlandez in caz de Brexit, pentru ca acest lucru ar duce din nou la aparitia unei frontiere intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord.

Steinmeier a dat Irlanda de Nord ca exemplu, plecand de la afirmatiile unui “reprezentant al Republicii Irlanda”, in opinia caruia situatia este calmata datorita “absentei frontierelor” intre Ulster si Eire.

“Din momentul in care Marea Britanie iese din UE, atunci vom avea o frontiera intre Irlanda si Irlanda de Nord si asta are cel putin potentialul de a reaprinde un conflict care pare sa fie total calmat”, a avertizat Steinmeier. “Este una dintre noile dinamici care pot fi declansate de 'Brexit”, a adaugat el.

In 1998, acordurile de pace din asa-numita “Good Friday (Vinerea buna)” au pus capat unei perioade de trei decenii de infruntari confesionale intre catolici si protestanti in Irlanda de Nord care s-au soldat cu peste 3.600 de morti, conflict catralogat ca fiind unul dintre cele mai sangeroase din Europa de dupa razboi.

Alegeri la Belfast, in martie

Secretarul de stat al Regatului Unit, James Brokenshire a anuntat, luni, ca scrutinul va avea loc pe 2 martie.

Partidul nationalist nord-irlandez Sinn Fein nu a nominalizat un alt vicepremier pentru Irlanda de Nord, dupa demisia lui Martin McGuinness pe 9 ianuarie. Partidul Democratic Unionst, condus de Arlene Foster - premierul acestei provincii a Regatului Unit - a ramas astfel fara partener de guvernare.

Sinn Fein a cerut demisia lui Foster dupa declansarea unei anchete asupra unei scheme esuate in domeniul energetic, care ar putea costa contribuabilii circa 500 de milioane de lire sterline.

Theresa May a discutat telefonic, luni, atat cu McGuinness, cat si cu Foster, dar nu a reusit sa puna capat conflictului politic din provincie, arata Reuters. Secretarul de stat Brokenshire a declarat luni postului de televiziune BBC ca impasul politic din Irlanda de Nord nu va intarzia declansarea negocierilor pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Scotia ameninta cu separarea de Regat, daca va fi exclusa de pe piata unica

Problemele Marii Britanii in urma Brexitului nu s eopresc aici, Scotia anuntand in repetate randuri ca va organiza un nou referendum referitor la separarea de Marea Britanie, daca nu va putea ramane pe piata unica europeana.

Premierul scotian Nicola Sturgeon a venit cu o serie de propuneri pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care sa permita ramanerea Scotiei pe piata unica a UE dupa Brexit, chiar daca guvernul de la Londra va retrage Anglia.

Guvernul scotian a pregatit propuneri care sa asigure un astfel de pas radical, inclusiv prerogative care ar trebui transferate de la Londra si Edinburgh, a spus Sturgeon, care a avertizat ca 80.000 de locuri de munca ar putea fi desfiintate in Scotia, in urma iesirii de pe piata unica.

Scotienii au optat pentru ramanerea in UE la referendumul din 2014, dar sunt totusi obligati sa iasa din cauza votului pro-Brexit din Anglia, a aratat Sturgeon intr-un comentariu in Financial Times. ”Opinia mea si a guvernului ramane ca cea mai buna optiune pentru Scotia ramane ramanerea tarii in UE ca stat independent. Independenta trebuie sa ramana o optiune pentru pastrarea statutului european, daca va deveni clar ca interesele noastre nu pot fi pastrate altfel”, a scris ea.

Theresa May a promis ca se va consulta cu guvernele Scotiei, Tarii Galilor si Irlandei de Nord, inainte de a incepe negocierile oficiale cu UE, programate sa inceapa de la sfarsitul lunii martie.