In ritm anual, PIB-ul a crescut cu 0,1% in perioada ianuarie-martie 2015, primul avans din ultimele 13 trimestre. in ultimele trei luni din 2014 declinul economiei a fost de 0,4%.

Guvernul de la Roma se asteapta la o expansiune de 0,7% a economiei in acest an, dupa un declin de 0,4% in 2014, de 1,7% in 2013 si de 2,8% in 2012.

Cererea pe plan intern si investitiile au avut o contributie pozitiva, in timp ce consumul privat a ramas scazut, arata datele Istat.

Specialistii sustin ca economia zonei euro arata semne de redresare datorita cresterii increderii in urma anuntarii noului program BCE de relaxare cantitativa (QE), in valoare de 1.100 miliarde de euro, menit sa evite riscul unei spirale deflationiste. De asemenea, scaderea pretului la titei si deprecierea monedei europene sprijina evolutia economiilor celor 19 state din zona euro.

Luna trecuta, Banca Centrala a Italiei a inrautatit prognoza de crestere a economiei in acest an la 0,4%, fata de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind ca masurile de consolidare fiscala au ajutat tara sa reduca dimensiunile recesiunii.

In 2016, cresterea PIB-ului Italiei ar urma sa accelereze la 1,2%, desi se mentin incertitudini considerabile si revenirea investitiilor in afaceri trebuie incurajata pentru a se stimula avansul economiei.