"Exista doua dimensiuni intr-o constructie comuna atat de ambitioasa ca uniunea monetara. Prima dimensiune priveste disciplina si increderea reciproca", a declarat ministrul economiei si finantelor, Pier Carlo Padoan.

"A doua dimensiune este ca sunt necesare elemente comune care sa faca din participarea la uniunea monetara ceva mai mult decat simpla punere la comun a monedei", a adaugat el.

"Ceea ce numim 'risk sharing', impartasirea riscurilor, este ceea ce a facut uniunea monetara mai puternica in cursul anilor. Iar acolo ajungem la mutualizare, la punerea in comun a resurselor, fie ele financiare sau politice", a mai spus ministrul. 

"Uniunea monetara va trebui mai devreme sau mai tarziu sa se bazeze pe elemente comune, dupa parea mea un fond monetar european, un mecanism de asigurare impotriva socurilor pe piata muncii, un buget comun" a precizat Padoan. 

"Este obiectivul nostru. Daca nu ar fi fost, uniunea monetara ar fi inca in mijlocul curentului, riscand un val mai mare si ruptura. Istoria este cea care imi spune acest lucru, nu convingerile ideologice", a dat asigurari ministrul. 

Liderii italieni se pronunta frecvent in favoarea unei intregrari comunitare mai puternice si au evocat de mai multe ori in ultimii ani 'Statele Unite ale Europei', noteaza AFP.  'Euro trebuie sa se intareasca si sa mearga inainte, este o masina neterminata, puternica, care a fost intarita in ultimii ani, dar aceasta consolidare trebuie incheiata', a apreciat Padoan.  Ministrul s-a declarat optimist in privinta situatiei din Grecia, estimand ca dupa semnarea unui acord definitiv intre Atena si creditorii sai, tara 'va avea trei ani si multe resurse pentru a se reconstrui', chiar daca previziunile privind evolutia PIB-ului s-au deteriorat in ultimele luni.  In schimb, pierderile inregistrate luni de Bursa din Atena, care a inchis luni cu o cadere de 16% dupa cinci saptamani de la suspendarea activitatii, el a apreciat ca acestea tin de 'un comportament normal al pietelor in circumstante exceptionale', a dat el asigurari. Pierderile s-au redus de altfel substantial marti, noteaza AFP. AGERPRES