"Este timpul sa lansam proiecte importante si sa punem din nou Europa la treaba. Nu ne trebuie bani, ci avem nevoie de un nou inceput si de noi investitii", a declarat Juncker in Parlamentul European.

Fondul va fi operational incepand cu jumatatea anului viitor, potrivit lui Juncker.

Resursele financiare necesare pentru programul lui Juncker vor fi mobilizate din bugetul european deja existent si de Banca Europeana pentru Investitii.

Fondul in valoare de 21 de miliarde de euro care va fi administrat de BEI este destinat acoperirii riscurilor presupuse de initierea unor proiecte impreuna cu investitorii privati si este prognozat sa aiba un impact de 15 ori mai mare decat valoarea sa initiala in urmatorii trei ani.

Desi programul nu va fi finantat prin contributii directe ale statelor membre, presedintele CE a subliniat nevoia de solidaritate intre statele membre si necesitatea ca acestea "sa contribuie la fond, pentru a-i creste eficienta"

Nivelul investitiilor in Europa a scazut in acest an cu 15% fata de 2007, ceea ce ingreuneaza revenirea economica, potrivit lui Juncker.

Programul de investitii al presedintelui CE vizeaza combinarea noului fond cu o serie de proiecte si schimbari ale reglementarilor, pentru a imbunatati conditiile mediului de afaceri. Pachetul care include crearea fondului trebuie sa fie aprobat de statele membre ale Uniunii Europene si de Parlamentul European, insa BEI va putea initia unele operatiuni inainte de aprobarea finala.