Banda indicativa de variatie a monedei nationale kazahe, stabilita in consiliul monetar, a fost mutata la 185 unitati pe dolar, plus/minus 3 unitati, a anuntat marti banca centrala, intr-un comunicat preluat de Bloomberg, transmite Mediafax.

In urma deciziei, tenge-ul a scazut pe piata interbancara la 185,87 unitati pe dolar, fata de 155,53 unitati la finele sedintei de tranzactionare de luni, indicand o devalorizare de 19%, potrivit Bloomberg. 

Pietele emergente traverseaza cel mai prost inceput de an de la criza financiara mondiala din 2008-2009, retragerile masive de capital generand volatilitate ridicata si determinand masuri agresive din partea autoritatilor din tari ca Turcia, Argentina, Ucraina sau India.

In a doua parte a lunii ianuarie, bancile centrale din Turcia, India si Africa de Sud au fost nevoite sa creasca semnificativ dobanzile de politica monetara pentru a opri iesirile de capital.

Ucraina a impus restrictii asupra tranzactiilor cu valuta pentru a stopa declinul grivnei in contextul nivelului relativ scazut al rezervelor valutare dupa interventiile pe piata din ulimii doi ani.

Argentina a relaxat restrictiile asupra achizitiei de dolari de catre firme si populatie, dupa o depreciere puternica a peso-ului. 

Banca centrala kazaha a aratat, in comunicat, ca decizia de marti va imbunatati competitivitatea economica a tarii si va reduce presiunile speculative din piata valutara. 

Rubla, una dintre principalele monede de rezerva ale Kazahstanului, alaturi de dolar si euro, s-a depreciat cu 5,5% de la inceputul acestui an in raport cu dolarul SUA, pe masura ce banca centrala de la Moscova progreseaza in procesul de liberalizare a pietei valutare. 

Bursa de valori din Kazahstan a crescut cu 12% dupa anunt. 

Presedintele bancii centrale kazahe, Kairat Kelimbetov, a declarat la Alma-Ata ca institutia dispune de suficiente resurse pentru a sprijini noul curs de schimb si va continua sa tempereze variatiile prea abrupte ale monedei.  Kelimbetov vrea sa treaca la o tinta de inflatie de maximum 3-4% pe termen mediu. In luna ianuarie, inflatia anuala din Kazahstan a incetinit la 4,5%, cel mai redus ritm din 1999. 

Rezervele valutare ale Kazahstanului au scazut in ianuarie cu 200 milioane de dolari, la 24,5 miliarde de dolari, a anuntat saptamana trecuta banca centrala.