Votata marti seara in regim de urgenta, o lege ucraineana permite guvernului sa introduca "in caz de nevoie" un moratoriu asupra platii datoriei externe a tarii.

Aceasta lege inseamna ca Ucraina "este in incapacitate de plata si ca a decretat stare de forta majora pentru rambursarea datoriei", a scris premierul rus, Dmitri Medvedev, pe pagina sa de Facebook.

Dmitri Medvedev, caruia presedintele Vladimir Putin i-a cerut miercuri "sa tina sub control" rambursarea datoriei ucrainene, a reamintit ca o parte importanta a acestei datorii a fost contractata pe langa banci al caror principal actionar este statul rus.

In consecinta, in fata legii aprobate de Kiev, "statul rus si bancile noastre urmeaza sa raspunda in mod adecvat si sa utilizeze toate mijloacele posibile pentru a se apara, inclusiv prin actiuni in justitie", a avertizat prim-ministrul.

Ucraina, care trebuie sa ramburseze in termen de patru ani circa 30 de miliarde de dolari, spera o reducere a datoriei cu 15,3 miliarde de dolari in cursul negocierilor purtate din luna martie cu creditorii sai si care trebuie finalizate cel mai tarziu la jumatatea lui iunie.

Rusia a imprumutat Ucrainei trei miliarde de dolari la sfarsitul lui decembrie 2013, intr-un moment in care presedintele ucrainean de la acea data, Viktor Ianukovici, se confrunta cu un protest popular de amploare ce a dus la rasturnarea sa de la putere in februarie 2014.