"Legea americana cere ca participantii la programul Visa Waiver sa aiba o rata de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz in cazul Romaniei, publicate acum mai bine de un an, arata ca, desi evolutia era in directia buna, rata de refuz era inca in mod considerabil mai mare de 3% si, de aceea, Romania nu se califica inca pentru acest program", a afirmat Hans Klemm, transmite Agerpres.

El a precizat ca, in conditiile in care rata de refuz in cazul Romaniei ramane "in jur de 10%" si contextul politic nu este favorabil modificarii legii pentru ca procentul minim sa fie crescut, ii este foarte greu sa fie optimist in legatura cu includerea Romaniei in programul Visa Waiver.  

"Potrivit legislatiei actuale, exista un numar de pasi procedurali legali care trebuie facuti si rata de refuz al aplicantilor romani pentru viza trebuie sa scada sub un anumit procent legal. In ceea ce priveste pasii care trebuie facuti, in afara de rata de refuz, practic toti acesti pasi au fost facuti. Este un acord care a fost semnat anul trecut in octombrie, care inca trebuie ratificat in Parlamentul Romaniei, dar toate celelalte cerinte au fost, practic, indeplinite. Acum este important sa scada rata de refuz", a explicat Klemm.  

Diplomatul american a vorbit si despre rolul pe care SUA l-ar putea avea.  

"Trebuie sa explicam romanilor care sunt cerintele pentru a fi eligibili in obtinerea unei vize de non-imigrant pentru a merge in SUA. Daca am face o treaba mai buna pentru a explica romanilor aceste cerinte, nu numai aici in Bucuresti, dar in toata tara, i-ar putea descuraja intr-un sens pozitiv sa aplice pentru viza pe cei care este putin probabil ca se califica. Este foarte scump, nu este ieftin sa aplici pentru viza si practic 10% dintre cei care aplica, nu numai ca nu obtin viza, dar fac si o investitie financiara", a sustinut ambasadorul.