Christine Lagarde, care a asistat la dezvoltarea crizei financiare globale si a participat la dezamorsarea ei, a subliniat, la Davos, ca nu a luat sfarsit criza, opinie confirmata la sfarsitul saptamanii trecute de turbulentele de pe pietele emergente, in speta Argentina si Turcia, unde pesoul si lira au inregistrat deprecieri masive. 

"In cazul in care ar aparea un soc, ceea ce trebuie luat in calcul - nu spun ca este ceva iminent - atunci avem riscul deflatiei. Ceea ce ne-a invatat criza este ca trebuie sa fim extrem de vigilenti si sa fim atenti la aparitia unor bule speculative in zone unde nu ne-am fi asteptat", a declarat Lagarde la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos, potrivit Bloomberg. 

Directorul FMI s-a aratat surprins de optimismul afisat de oamenii de afaceri si politicienii prezenti in acest an la Davos.

Lagarde a avertizat ca inflatia scazuta din tarile cu economii dezvoltate, in special din zona euro, ar putea avea consecinte neplacute in ceea ce priveste costurile de finantare si gradul de indatorare, atat pentru guverne cat si pentru companii. 

Totodata,ea a avertizat ca pietele emergente sunt vulnerabile la efecte ale reducerii programelor de stimulare monetara a economiei de catre bancile centrale din statele dezvoltate.  A vorbit de asemenea despre inegalitatea sociala si impactul fenomenului asupra cresterii economice. 

"Cu cat societatea este mai inegala, cu cat sunt diferente mai mari intre cei care au si cei care nu au, cu atat este mai putin sustenabila cresterea economica", a spus oficialul. 

Oamenii de afaceri si politicienii prezenti in acest an la Davos au afisat o atitudine pozitiva, iar mesajele transmise de la reuniune au avut un ton predominant optimist. 

Comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Olli Rehn, a declarat saptamana trecuta ca au inceput sa se vada evolutii bune in Europa.  Inflatia din zona euro a fost de 0,8% in decembrie, plasandu-se pentru cea de-a 11-a luna consecutiv sub nivelul tintit de Banca Centrala Europeana, de aproape 2%. 

Somajul din regiune persista la peste 12%, cu cote alarmante in sudul zonei euro, iar cresterea economica se mentine la niveluri modeste, dupa un an si jumatate de recesiune, incheiata in trimestrul al treilea din 2013. 

In Statele Unite, Rezerva Federala a redus incepand din luna ianuarie programul de stimulare monetara a economiei prin achizitii de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna, masura justificata prin consolidarea cresterii economice si scaderea somajului.

In raportul privind prognoza economica mondiala publicat inaintea reuniunii de la Davos, FMI a imbunatatit usor estimarea privind cresterea economiei globale in acest an, de la 3,6% la 3,7%, in principal datorita imbunatatirii situatiei din statele dezvoltate.