Lagarde a aratat ca lipsa activelor financiare care pot fi transformate efectiv in numerar, ar putea face procesul de majorare a dobanzilor de catre Rezerva Federala americana sa devina un "drum accidentat", relateaza MarketWatch. 

"Lichiditatile se pot evapora rapid, daca toata lumea sa grabeste sa se retraga in acelasi timp", a spus Lagarde.

Sefa FMI a apreciat ca riscurile la adresa stabilitatii financiare sunt in crestere, chiar daca cresterea la nivel global ramane moderata. 

"Noul mediu de crestere mediocra nu este un spatiu confortabil in ceea ce priveste stabilitatea financiara", a spus Lagarde. 

De exemplu, dobanzile mici pot incuraja o toleranta mai mare fata de risc din partea investitorilor, in timp ce economiile emergente si companiile sunt prinse intre dolarul puternic, pretul scazut al marfurilor si costurile mari de imprumut. 

Oficialii Rezervei Federale americane inca rafineaza modalitatea prin care sa majoreze dobanzile, atunci cand vor incepe sa faca acest lucru. 

Cresterea dobanzilor va fi diferita fata de alte situatii, avand in vedere marimea activelor Fed. Banca centrala detine de regula controlul asupra rezervelor din sistemul bancar, dar in prezent bancile detin active de peste 2.000 de miliarde de dolari.  In aceste conditii, pentru majorarea dobanzilor, Fed urmeaza sa inceapa cu cresterea dobanzii acordate bancilor care isi tin rezervele la banca centrala.