Insula are 35 de kilometri lungime, iar in unele parti o latime de numai 300 de metri si este locul ideal in care nemtii cu dare de mana prefera sa se retraga, departe de zgomotul oraselor, noteaza Wall Street Journal.

Accesul se poate face cu avionul, trenul sau ferryboatul si cei mai multi rezidenti sau germani sau vorbitori de limba germana, turistii nefiind o prezenta prea des intalnita.

Pe langa plajele cu nisip alb, insula ofera si alte facilitati. Are nu mai putin de sase restaurante decorate cu stele Michelin, patru terenuri de golf si magazine de lux. Rezidentii “part-time” si cei care vin acolo in vacanta includ aproximativ jumatate din cei mai bogati 100 de oameni din tara, inclusiv ministrul german de finante Wolfgang Schauble si unul dintre cei mai titrati moderatori de talk-show-uri, Gunther Jauch.

Migratia bogatasilor nemti catre mica insula dateaza inca din perioada de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand acestia au inceput sa isi cumpere aici case de vacanta. De atunci, perimetrul atrage numai oameni de prim rang, artisti, autori, directori si antreprenori.

“A fost dintotdeauna supranumita insula celor bogati si frumosi”, spune Monika Blume, broker la Engel & Volkers si locuitoare a insulei.

Firma de imobiliare a lui Blume are acum la vanzare o casa cu patru dormitoare si trei bai, in satul Kampen. Aceasta a fost terminata in 2010, are 213 metri patrati si este scoasa pe piata cu pretul de sapte milioane de dolari. Cumparatorii ar putea fi convinsi si de cele doua semineuri sau de marmura antica din bucatarie. In inima satului se afla magazinele retailerilor de lux Hermes si Gucci.

Preturile pentru restul caselor din zona se situeaza in jurul sumei de zece milioane de dolari, in functie de dimensiune, numarul de dormitoare si de bai, sau de finisajele care mai de care mai deosebite. Suprafata caselor este insa limitata de reglementarile de pe insula. Constructiile trebuie sa nu depaseasca noua metri inaltime si sa aiba, de regula, mai putin de 167 metri patrati.

Casele sunt mici, chiar mici, dupa standardele americane. Dar aici nici nu iti depozitezi multe lucruri. Vrei sa fii de unul singur, sa te bucuri de intimitate. E o comunitate mica, de fapt”, spune Maus, un agent imobiliar care a crescut pe insula.

In satul Rantum, din partea de sud a insulei, peisajul este unul de vis. Casele au acoperis de stuf, dealurile sunt pline cu verdeata si totul se afla la numai o aruncatura de bat de plaja. Aici, un bungalou cu patru bai si patru dormitoare costa 5,1 milioane de dolari. Constructia este inconjurata de o punte de lemn, dar toate aceste materiale de constructie, vulnerabile in fata intemperiilor si a focului, fac ca asigurarile sa fie si ele costisitoare.

Si, in ciuda caselor de talie mica, rezidentii aleg sa isi etaleze aici ultimele modele auto de lux, de la Mercedes si BMW, pana la Jaguar.

“Daca in tara traiesti intr-un cartier in care ti-e teama de vecinii mai invidiosi, aici te poti mandri fara probleme cu masina ta”, spune Maus.