Merkel a discutat, luni, la telefon cu presedintele roman Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii, a anuntat biroul de presa al Guvernului german.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei, a subliniat acesta.

"Cancelarul considera inacceptabil ca principiile de baza ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara membra a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizari.

Stirea a fost difuzata si de agentia franceza France Presse care spune ca Germania considera "inacceptabila" procedura de destituire din functie a presedintelui Traian Basescu, considerand ca sunt incalcate princiipiile statului de drept.

De asemenea, Angela Merkel a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca va fi cazul, sa "traga concluziile necesare" privind Romania, potrivit declaratiei de luni a lui Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al guvernului german. 

"Uniunea Europeana se sprijina pe idealuri comune: toate guvernele trebuie sa le respecte, inclusiv cel roman. Cancelarul a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca este cazul, in a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discutiile planificate pentru aceasta saptamana cu premierul Victor Ponta", se arata in comunicatul de presa cu declaratia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

"Demersurile Guvernului roman condus de premierul Victor Ponta si procedura de destituire a presedintelui Traian Basescu sunt inacceptabile", a reactionat Steffen Seibert.

Seibert anuntase anterior, intr-un comunicat, ca Angela Merkel, cancelarul german, a discutat, luni, la telefon cu presedintele roman Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii, a anuntat biroul de presa al Guvernului german.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei, a subliniat acesta. Seibert a subliniat ca Berlinul si Uniunea Europeana asteapta ca Guvernul Romaniei "sa restabileasca increderea in Romania si respectarea statului de drept".

Vineri, Seibert emitea "dubii serioase in legatura cu legitimitatea" reformelor initiate de Cabinetul Victor Ponta pentru modificarea legii Curtii Constitutionale.

Saptamana trecuta, in doar patru zile, in Romania au fost schimbate atributiile Curtii Constitutionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbati rapid si controversat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, a fost depusa si citita cererea de suspendare a sefului statului si a fost modificata Legea referendumului, astfel incat presedintele poate fi demis de 50% plus unu din numarul celor care vin la vot.

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte, vineri seara, de Parlament, cu 256 de voturi "pentru". El a atacat decizia la CC, mentionand ca face acest lucru pentru a epuiza si ultima cale de atac.