Ministrii iau in calcul inchiderea a doua dintre cele mai mari banci din insula si blocarea bunurilor depozantilor neasigurati, au declarat sursele, care doresc sa ramana anonime, din cauza ca discutiile se afla inca in desfasurare.

Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus vor fi divizate, formand o asa-zisa “banca rea”, care va gazdui bunurile inghetate din depozitele neasigurate. In acelasi timp, depozitele care au asigurare, sub pragul de 100.000 de euro impus de Uniune, vor merge intr-o “banca buna” si nu vor fi afectate de nici un fel de taieri. Planul, sprijinit de FMI si BCE, fusese initial respins la negocierile de saptamana trecuta.

“Doua banci din Cipru sunt amenintate cu intrarea in insolventa, asa ca situatia este grava. Ar trebui sa existe o solutie, dar ea nu va fi posibila fara aportul investitorilor. Insolventa inseamna un deznodamant mult mai rau decat ce s-a prevazut pana acum, pentru fiecare deponent in parte. In concluzie, atat zona euro, cat si guvernul german vad ca obligatorie aducerea in scena a investitorilor”, a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului german, Angela Merkel.

Cipru ia in calcul si alte optiuni ca sa evite taxarea depozitelor, conditie impusa de troica europeana, insa niciuna dintre variante nu a fost pana acum pe placul liderilor de pe batranul continent. Acestia detin cheia imprumutului salvator de 10 miliarde de euro, dar nu il vor acorda decat in momentul in care Cipru va avea 5,8 miliarde in fonduri, de preferat fonduri care sa provina din sectorul bancar.

Banca Centrala Europeana se pregateste sa impuna o limita mai mica de retragere a banilor din bancomatele de pe insula si ar putea introduce controale de capital, independent de adoptarea acordului de bailout, scrie ziarul nemtesc Handelsblatt, citand surse din interiorul institutiei care au dorit sa ramana anonime.

Guvernatorul bancii centrale din Nicosia propusese initial protejarea de noua lege a depozitelor de pana in 100.000 de euro si mentinera in functiune a bancii Cyprus Popular, insa masura nu a mai trecut.

BCE pune si mai multa presiune pe presedintele Nicos Anastasiades si pe ministrii de Finante din zona euro sa vina cu o propunere salvatoare, amenintand ca va taia fondurile de urgenta catre bancile cipriote, incepand cu 25 martie, in lipsa unui plan “care sa asigure solvabilitatea institutiilor bancare in cauza”.