Banca Angliei a revizuit miercuri in sens pozitiv estimarea referitoare la cresterea economiei britanice din acest an, de la 2,8% la 3,4%, aceasta fiind cu mult peste ritmul de 2,7% anticipat de majoritatea analistilor. 

Banca centrala a anuntat totodata ca deciziile privind nivelul dobanzilor nu vor mai tine cont de un singur indicator, respectiv de scaderea ratei somajului sub 7%, ci vor fi luati in considerare mai multi factori. 

Lira a urcat vineri cu 0,3%, la 1,6706 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins dupa aprilie 2011. 

Ian Stannard, director de strategie pe piata valutara la Morgan Stanley, considera ca modificarea de strategie in domeniul dobanzilor efectuata de Banca Angliei va avea un impact pozitiv asupra lirei. 

"Va da Bancii Angliei mai multa flexibilitate in luarea deciziilor. Lira s-ar putea aprecia in continuare", a spus Stannard. 

Comitetul de poilitica monetara al bancii centrale a exclus o inasprire imediata a politicii monetare, precizand ca majorarea dobanzilor, atunci cand va avea loc, va fi treptata. 

Aprecierea lirei este favorizata si de devalorizarea dolarului la cel mai redus nivel din ultimul an in raport cu principalele valute, provocata de date economice sub asteptarile analistilor, precum declinul vanzarilor de retail in ianuarie.