Potrivit lui Christopher Dembik, cel mai vizibil efect al Brexit-ului fiind deprecierea lirei sterline, care a scazut cu aproape 17% fata de dolar.

Dintre toate evenimentele politice care vor avea loc in primul trimestru din 2017 (alegerile prezidentiale din Germania pe 12 februarie, alegeri generale in Olanda pe 15 martie), aplicarea articolului 50 de catre Marea Britanie la finalul lui martie va fi cu siguranta cel mai riscant, din cauza ponderii economice a Marii Britanii si a zonei euro, a caror cota combinata in PIB-ul global in dolari este de 3,9% si, respectiv, 15,7%.

Pana acum, cel mai vizibil efect al Brexit a fost deprecierea lirei sterline (celalalt factor ce explica deprecierea este marele deficit de cont curent al Marii Britanii, care este aproape de 7% din PIB). Lira sterlina a scazut cu aproape 17% fata de dolar si cu 9,3% fata de euro, din 23 iunie incoace.

Tendinta descendenta a avut loc in doua etape, prima dupa referendum si apoi ca urmare a discursului premierului Theresa May la Congresul Partidului Conservator din 30 septembrie, cand aceasta a favorizat in mod clar optiunea pentru un Brexit dificil, arata Christopher Dembik.

Pe parcursul negocierilor cu UE, Marea Britanie se va confrunta negresit cu intransigenta multor tari, mai ales Franta, desi actualul guvern poate avea o mai mica influenta la nivel european din cauza alegerilor prezidentiale din aprilie. La prima vedere, balanta de putere este mai favorabila UE decat Marii Britanii, caci exporturile europene catre Marea Britanie insumeaza doar 3% din PIB-ul UE, in timp ce exporturile britanice catre UE reprezinta in jur de 13% din PIB-ul Marii Britanii.

A doua problema are legatura cu posibilul impact economic al Brexit in ECE. Cehia si Slovacia sunt printre cele mai importante destinatare ale investitiilor Marii Britanii din regiune si ar putea sa fie cele mai penalizate in eventualitatea unui Brexit dificil.

Pe termen scurt, decizia de a iesi din UE nu a afectat semnificativ fluxurile de investitii. Constructia unei noi fabrici Jaguar Land Rover in vestul Slovaciei, care ar trebui sa intre in productie in 2018 si sa contribuie puternic la cresterea PIB-ului si la ocuparea fortei de munca, este inca in conformitate cu planul.

Totusi, pe termen mediu, exista o adevarata nesiguranta cu privire la prezenta continua a companiilor britanice in regiune (peste 300 de firme din Marea Britanie opereaza in Cehia, care este un hub pentru intrarea in tarile invecinate). Aceasta dependenta economica reprezinta un avantaj cheie pentru guvernul britanic, care ar putea negocia sustinerea tarilor ECE pe parcursul procesului de negociere (cu privire la drepturile de a desfasura activitatea in alta tara, de exemplu), la schimb cu mentinerea investitiilor britanice, arata Christopher Dembik.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist in investitii si tranzactionare multi-asset ce ofera un set complet de tehnologii, instrumente si strategii de tranzactionare si investitii. Fondat in 1992, Saxo are peste 1.500 de angajati in centre financiare precum Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai si Tokyo.