Dar Lorna nu este decat un exemplu dintre sutele de mii de britanici care se lupta in fiecare zi sa supravietuiasca. Intr-un reportaj realizat de CNN, jurnalistii americani arata cum englezii sunt nevoiti sa apeleze la cantinele sociale si la organizatiile de caritate, pentru a isi asigura existenta. Marea Britanie, a treia cea mai mare economie din Europa, este tot mai grav afectata de austeritate.

De la ferestrele bucatariei sale din estul Londrei, Lorna are o priveliste directa asupra celor mai puternice companii din zona: HSBC, Barclays si Citigroup. Desi cladirile sunt doar la cateva strazi distanta, nu ar putea fi o diferenta mai mare intre cele doua lumi. “Daca as putea avea viata acelor oameni pentru o zi, sa nu trebuiasca sa ma ingrijorez de unde o sa fac rost de hrana...”, marturiseste femeia. “Uneori am impresia ca duc o lupta fara sanse de castig. Daca institutiile de caritate si cantinele nu ne-ar ajuta, am fi pe strada la ora asta”, adauga ea.

Trussell Trust, o fundatie de caritate care a ajutat cu mancare, anul trecut, aproape 130.000 de oameni din Regat, estimeaza ca in 2012 numarul celor care vor avea nevoie de ajutor se va dubla.

Desi i-ar placea sa lucreze cu norma intreaga, Lorna spune ca cei trei copii de care trebuie sa aiba grija ii ocupa o mare parte din timp, asa ca trebuie sa se bazeze pe ajutorul de la stat ca sa-si completeze micul salariul pe care il castiga muncind cu jumatate de norma.

Ca si in alte tari din Europa, austeritatea se afla in topul problemelor din Marea Britanie. In aprilie, guvernul englez planuieste sa implementeze un sistem care sa inlocuiasca suportul financiar pentru locuinte si venit cu o singura plata comuna. Scopul este acela de a motiva oamenii sa munceasca, insa criticii cred ca cei asemenea Lornei vor fi nevoiti sa depinda definitiv de cantinele sociale, in conditiile in care noua lege le va diminua ajutoarele.

Autoritatile britanice sustin ca schimbarea este una necesara si ca statul asigura deja “plase de siguranta” sub forma ajutoarelor alimentare si de intretinere. “Reforma pe care o vom aplica va imbunatati vietile celor mai sarace familii din comunitate. Trei milioane de oameni vor beneficia de pe urma simplificarii sistemului”, a declarat pentru CNN John Stevenson, purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii.

Potrivit Uniunii Congresului de Schimb, clasa muncitoare din Regatul Unit a suferit deja cele mai drastice taieri salariale din randul tarilor dezvoltate. Un raport al UE arata ca, intre 2007 si 2011, salariile din regiune au scazut cu 4,5%.

Lorna este doar una dintre victimele sistemului, este de parere si Denise Bentley, care conduce organizatia umanitara Tower Hamlets. “Nu a facut nimic rau, si asta ma irita. Pur si simplu costurile vietii au crescut foarte mult, in timp ce salariile au ramas la fel”, spune Bentley.

Din cauza cererii tot mai mari pentru ajutor, Trussell Trust a infiintat 140 de banci alimentare numai in ultimele 12 luni. Sistemul functioneaza pe baza de voluntariat si de donatii realizate de oameni si companii. Stagnarea economiei si datoria externa de 68% din veniturile Marii Britanii fac greu de crezut ca situatia urmeaza sa se imbunatateasca in viitorul apropiat.

Premierul David Cameron este de parere ca tara sa ar trebui sa-si urmeze pana la capat programele incepute, insa Lorna il invita pe oficial sa incerce sa traiasca pentru o saptamana in locul ei, dintr-o slujba prost platita, cu trei copii de intretinut si cu ajutoarele injumatatite. “Ar vedea atunci cat este de greu sa te descurci de pe o zi pe alta si reformele ar arata cu totul altfel”, conchide femeia.