Vineri, surse din cadrul bancii de investitii americane Morgan Stanley au declarat pentru BBC ca accelereaza analizarea procesului ce ar putea duce la relocarea a 2.000 dintre angajatii aflati in prezent la birourile din Londra, posibil in orasul german Frankfurt sau in cel irlandez Dublin, transmite corespondentul pentru afaceri al BBC, Joe Lynam.

"Printre joburile care ar putea fi mutate din Marea Britanie se numara cele care au legatura cu tranzactiile cu euro, precum si alte functii ale bancii de investitii si posturile inalte de conducere", a semnalat Lynam.

Morgan Stanley a negat insa vineri ca ar fi luat deja o decizie privind relocarea personalului din Londra, precizand ca o astfel de hotarare poate dura ani.

Insa, intensificarea discutiilor referitoare la aceasta posibilitate reprezinta doar inceputul unei serii de probleme potentiale pentru capitala britanica si al unei posibile prosperitati pentru Frankfurt, oras care spera sa preia afacerile europene ale bancilor cu sediul la Londra.

Frankfurtul detroneaza Parisul, Dublinul sau Amsterdamul

Frankfurt are argumente bune pentru a deveni noua capitala financiara europeana, in fata altor candidati precum Paris, Amsterdam sau Dublin.

Pentru inceput, Frankfurt indeplineste deja acest rol pentru economia germana, care este cea mai mare din UE si, odata cu iesirea Marii Britanii, va face tot mai notorie hegemonia sa economica pe continent.

La Frankfurt isi au deja sediul o serie de importante institutii economice, in special Banca Centrala Europeana, dar si banci private de talie mondiala, precum Deutsche Bank si Commerzbank.

Si, in plus, aici se afla si Deutsche Borse, care era in proces de fuziune cu Bursa din Londra. Vineri, conducerea bursei germane a declarat ca, din cauza Brexitului, sediul legal al companiei mixte va trebui stabilit acum la Frankfurt.

Intre 2 si 3 trilioane de dolari se tranzactioneaza zilnic in City-ul londonez

City, centrul financiar londonez, ocupa un loc foarte important in finantele mondiale, comparabil doar cu cel al Wall Street. Dar vitalitatea sa se datoreaza nu atat pietei interne britanice, cat rolului Londrei de furnizor de servicii financiare pentru economia globala.

Pe piata londoneza au loc volume uriase de tranzactii in monede straine, profitand de faptul ca orasul se afla la jumatatea drumului dintre capitalele asiatice si New York.

Districtul financiar al Londrei da de lucru la 400.000 de persoane, gazduieste 251 de banci straine si controleaza circa 40% din piata mondiala valutara. Zilnic se vand si se cumpara aici circa 2.700 miliarde dolari in moneda straina.

O parte importanta a afacerilor financiare din Londra este legata de pozitia sa de capitala financiara europeana.
 
Londra, bancherul Uniunii Europene, desi Regatul nu face parte din zona euro

Uniunea Europeana este cel mai mare bloc comercial din lume, o piata de 500 milioane de consumatori. Londra a fost un mare intermediar financiar al prosperitatii europene.

In pofida faptului ca Marea Britanie nu a adoptat euro drept moneda nationala, o parte substantiala a marilor tranzactii in moneda unica europeana au loc in City-ul londonez. Zilnic, pana la 2.000 de miliarde de dolari se transfera prin tranzactii denominate in euro.

Acum insa, exista temeri ca, prin iesirea definitiva a Marii Britanii, pozitia financiara a Londrei de bancher al Europei va deveni nesustenabila.

De asemenea, se preconizeaza ca UE ar putea impune reglementari, cerand ca bancile care desfasoara majoritatea tranzactiilor in aceasta moneda sa aiba sediul in zona euro.

Un alt motiv pentru care multe banci straine care au in prezent sediul la Londra ar putea lua in considerare mutarea la Frankfurt sau alte orase de pe continent are legatura cu o reglementare a Uniunii Europene denumita "passporting". Aceasta permite bancilor sa ofere servicii financiare in toate tarile din UE fara a trebui sa stabileasca o baza permanenta in aceste state.

Din acest motiv, iesirea Marii Britanii din blocul european prezinta un alt dezavantaj pentru continuitatea Londrei drept epicentru al activitatii financiare.

Exista voci care sustin ca Londra nu trebuie sa se teama atat de mult in noua lume dupa Brexit. Londra continua sa fie un loc respectat pentru bancheri, fiindca aici se vorbeste engleza, limba oficiala a afacerilor. Sistemul legal si reglementarile sunt considerate foarte eficiente si exista o mana de lucru calificata, specializata in servicii financiare.

Dar, fiind in mijlocul unei tari care a votat decisiv pentru iesirea din Uniunea Europeana, se confrunta cu o intrebare de miliarde de dolari: daca va putea continua sa fie capitala financiara a unui continent fata de care a dat clar de inteles ca vrea sa pastreze distanta.