Ministrul insarcinat cu Brexitul David Davis si echipa sa de negociatori vor fi primiti la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, de catre negociatorul-sef al UE, francezul Michel Barnier, in vederea primei runde de negocieri pe fond, la aproape o luna dupa lansarea oficiala a negocierilor, pe 19 iunie.

Aceste negocieri urmeaza sa stabileasca, pana la 29 martie 2019, termenii divortului intre Londra si UE si sa traseze conturul viitoarelor lor relatii.

Pana in octombrie, negocierile vor viza drepturile celor trei milioane de cetateni europeni care traiesc in Marea Britanie si de britanici stabiliti pe continent, obligatiile financiare contractate de Regatul Unit ca stat membru (”factura Brexitului”) si alte subiecte legate de divort precum frontiera intre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord.

In cazul in care negocierile progreseaza in mod convenabil, liderii UE ar putea sa-i ceara lui Michel Barnier sa pregateasca negocieri comerciale cu ocazia Consiliului lor European prevazut la jumatatea lui octombrie.

”Ceasul ticaie”, a amintit negociatorul-sef al UE miercuri, intr-o conferinta de presa.

Negocierile incep la ora locala 9.15 (10.15, ora Romaniei) si vor dura patru zile, in mici grupuri de lucruri, cu obiectivul de a identifica zone comune cu privire la un ansamblu de probleme. Michel Barnier si David Davis vor sustine o conferinta de presa joi dupa-amiaza.

Citeste si: Brexitul ar putea reaprinde unul dintre cele mai sangeroase conflicte din Europa, de dupa razboi. Cel mai sensibil subiect al negocierilor

Bruxellesul crede, de un an, ca Londra va avea nevoie de o perioada de tranzitie intre iesirea sa din UE si implementarea unui nou acord cu europenii, ale carui principale linii vor fi stabilite, daca totul va merge bine, pana in martie 2019.

Insa ideea nu se bucura de unanimitate peste Canalul Manecii, deoarece Londra ar urma sa fie nevoita sa urmeze reglementarile UE si sa contribuie la bugetul european in cursul unei asemenea perioade de tranzitie.

Ministrul britanic al Finantelor Philip Hammond a dat duminica asigurari ca principalele ministere din cadrul Guvernului Theresei May sunt de-acum in favoarea introducerii acestei perioade de tranzitie.

Cancelarul, care sustinea ramanerea Marii Britanii in UE inainte de referendumul din iunie 2016, in care sustinatorii Brexitului au obtinut o victorie cu un scor strans, este considerat in prezent purtatorul de cuvant al unui ”Brexit slab” in cadrul Guvernului, o pozitie mai degraba favorabila pastrarii unor relatii comerciale puternice decat unei restrictionari a imigratiei europene.

”In urma cu cinci saptamani, ideea unei perioade de tranzitie era inca inovatoare. Eu cred ca de-acum (...) aproape toata lumea este de acord asupra necesitatii unei asemenea tranzitii”, a declarat Philip Hammond pentru BBC.

”Suntem angajati intr-un adevarat proces prin inceperea negocierilor si cred ca Guvernul se va aduna in jurul unei pozitii care sa ne dea cea mai mare marja de manevra posibila pentru a negocia si a obtine cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie”, a adaugat el.

Durata acestei perioade de tranzitie va depinde de timpul necesar implementarii noilor sisteme, iar daca este vorba despre serviciile vamale si de imigratie, de exemplu, ar putea fi nevoie de cel putin doi ani.

Ministrul Comertului Liam Fox, care preconizeaza o ruptura mai clara cu blocul, a declarat ca el nu are nimic impotriva unei perioade de tranzitie, atat timp cat durata ei va fi limitata si le va da britanicilor posibilitatea sa-si negocieze propriile acorduri de liber-schimb.