Vicepremierul Tibor Navracsics a declarat in aceasta saptamana ca Guvernul analizeaza un nou program de asistenta a datornicilor in valuta.

Cel mai prost scenariu pentru banci ar fi ca datornicii sa isi poata rambursa creditele la cursul valabil in momentul contractarii acestora, dupa exemplul acceptat de un tribunal din Croatia.

Si in Romania sunt zeci de mii de imprumutati in franci elvetieni. Daca o masura similara s-ar aplica si in Romania, un client al bancii care s-a imprumutat in franci ar putea sa-si transforme creditul la cursul din data semnarii creditului.

Cu alte cuvinte, rata lunara de 500 de franci pentru un credit angajat cand cursul pentru CHF era de 2 lei ar insemna 1.000 de lei pe luna, fata peste 1.800 de lei cat e acum. Economia ar substantiala, de 80 %.

Institutiile financiare din Ungaria ar urma sa suporte pierderi imense, care doar pentru cea mai mare banca s-ar putea ridica la peste 700 de milioane de euro.

Presedintele OTP Bank, Sandor Csanyi, care conduce cea mai mare banca din Ungaria a vandut apropape 2 milioane de actiuni pentru care a incasat peste 25 de milioane de euro. In ultimele 2 luni si alti membri ai conducerii OTP au vandut pachete mari de actiuni ale bancii. Cotatiile au scazut cu peste 13 %, la bursa din Budapesta si continua declinul puternic din ultimele ultimele trei zile, provocat de declaratiile unor oficiali ungari.

Iar asta nu e singura problema pentru banci. Premierul Viktor Orban a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal, publicat vineri, ca taxele de criza, inclusiv din sectorul bancar, ar putea fi mentinute inca un deceniu.