Explozia urbanizarii va crea provocari extraordinare pentru sistemele judiciare si de politie, pentru agentiile de informatii si de securitate interna, precum si pentru organizatiile traditionale de aparare. Asigurarea unor forte adecvate de politie si securitate pentru aceste zone va fi costisitoare si va necesita un nivel mai ridicat de colaborare inter-institutionala si de schimb de informatii', se arata in studiul realizat de PwC.

Potrivit sursei citate, modificarea raporturilor de putere economica va duce la aparitia unor economii nationale mai puternice in diverse regiuni ale globului, ceea ce va insemna si o nevoie mai mare de a proteja resursele, dar si resurse mai mari disponibile pentru a investi in aparare si securitate.

“Aceasta schimbare poate de asemenea sa reduca gradul de dependenta al unor state de marile puteri capabile sa proiecteze forta, precum sunt Statele Unite, pentru a le asigura protectia si de asemenea va duce la o impartire mai echitabila a responsabilitatilor de a mentine deschise caile comerciale si a proteja rutele navigabile de actori ostili. Lanturile de aprovizionare extinse si complexe vor deveni din ce in ce mai vulnerabile la atacurile informatice din partea hackerilor implicati in activitati de spionaj industrial, furt sau actiuni disruptive teroriste”, mentioneaza sursa citata.

Schimbarile demografice presupun ca, pe masura ce populatia occidentala imbatraneste, cererea de servicii sociale si de sanatate va pune mare presiune asupra prioritatile bugetare, ceea ce ar putea sa intre in competitie sau chiar sa duca la diminuarea cheltuielilor de aparare si securitate.

Conform PwC, in schimb, cresterea populatiei tinere in tarile emergente ar putea duce la o crestere a radicalizarii si la revolte populare, precum si la o mai mare probabilitate a aparitiei unor miscari disruptive transnationale care sa se infiltreze in aceste societati. Acest lucru va genera provocari de securitate atat de natura interna, cat si externa, care vor necesita investitii mai mari si strategii inovatoare de contracarare.

“Ascensiunea tehnologiei ofera posibilitati interesante de a promova o automatizare tot mai ridicata a sistemelor analitice si de comunicatii. Dar, in acelasi timp, creeaza si noi vulnerabilitati care vor genera dificultati sistemelor de politie, de securitate si organizatiilor de aparare, la o scara fara precedent. Combinatia dintre internet, dispozitive mobile, sisteme de analiza a datelor, drone, inteligenta artificiala si tehnologia cloud va permite organizatiilor de securitate si aparare sa-si dezvolte capabilitatile de a adresa si a raspunde acestor amenintari, care vor folosi aceleasi instrumente, disponibile comercial. Provocarea pentru organizatiile de securitate si aparare va fi sa dezvolte si sa adapteze aceste tehnologii la viteza cu care acestea sunt dezvoltate in mediul privat, nu la viteza cu care este obisnuite sa actioneze guvernele”, arata raportul.

Potrivit PwC, schimbarile climatice si deficitul de resurse naturale vor intensifica tensiunile dintre natiuni pentru accesul la resurse.

Pe masura ce populatia globului continua sa creasca, aceste dispute vor deveni tot mai acute si mai critice pentru supravietuirea nationala, indeosebi in privinta asigurarii unor resurse de baza precum cele de hrana, apa si surse de energie. Acest lucru va duce fara indoiala la confruntari regionale si chiar globale pentru apa, petrol, acces la zonele cu potential eolian ridicat, pescuit, vanatoare si alte resurse minerale”, mai spune documentul citat.