Administratia vamala elvetiana a informat joi ca valoarea exporturilor de ceasuri a scazut cu 8,9% in primul trimestru pana la 4,7 miliarde de franci.

Separat, Federatia Industriei de Orologerie din Elvetia (FHS) a informat ca luna trecuta livrarile de ceasuri (un sinonim pentru exporturi - n.r.) au scazut cu 16,1% in ritm anual pana la 1,5 miliarde franci (1,55 miliarde dolari), cel mai scazut nivel inregistrat in luna martie in ultimii cinci ani. Scaderea a fost una generala, cu o contractie de 38% in Hong Kong, 33% in SUA si 14% in China.

"Ceea ce este surprinzator este ca aproape toate pietele importante sunt in scadere. Si mai ingrijorator este si faptul ca nu exista performante remarcabile in alte parti, nu are loc o tranzitie spre o alta regiune care sa poata compensa pierderile din Asia" a declarat Zuzanna Pusz, analist la Berenberg.

Federatia Industriei de Orologerie din Elvetia sustine ca exporturile de ceasuri cu un pret de cost cuprins intre 500 si 3.000 de franci au inregistrat un declin mai mic decat in cazul ceasurilor cu un pret de cost mai mic de 200 de franci sau mai mare de 3.000 de franci. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in cazul ceasurilor cu un pret de cost cuprins intre 200 si 500 de franci, ale caror exporturi au scazut cu 27,1% atat in termeni de valoare cat si de volum.

Cererea pentru ceasurile de lux a fost afectata de campania anticoruptie demarata de guvernul chinez, reducerea numarului de turistii chinezi care au cumparat ceasuri de lux in Europa precum si de cresterea ceasurilor inteligente. In replica o serie de producatori elvetieni de ceasuri precum Swatch Group, Richemont si LVMH au raspuns prin reducerea preturilor platite furnizorilor si cresterea productiei realizate intern.