Liderul acestui stat, sultanul din Brunei, s-a facut remarcat pana acum nu prin deciziile politice luate, ci prin averea impresionanta de 20 miliarde de dolari, dar si prin avioanele si masinile detinute, noteaza publicatia americana Business Insider. Familia regala din Brunei se numara, de altfel, printre cele mai bogate din lume.

Fratele sultanului Hassanal Bolkiah, printul Jefri Bolkiah, are o colectie de nu mai putin de 2.300 de masini, printre care branduri de lux, ca Ferrari sau Rolls-Royce, dar si un yaht, potrivit revistei Vanity Fair.

De pe lista nu pot lipsi nici avioanele de lux. Pretul Boeing-ului 747-430 detinut de print ajunge la 220 de milioane de dolari. Pretul de catalog al avionului incepe de la 100 de milioane de dolari. Mai mult, acesta a mai investit alte 120 de milioane de dolari in reconditionare: are bai placate cu aur si incrustate cu piese din cristal Lalique.

Familia regala din Brunei traieste intr-un palat cu aproape 1.788 de camere si 257 de bai. Este considerat al doilea cel mai mare palat din lume, dupa cel din Beijing, din Cartierul Interzis. In garajul, sunt parcate 110 masini, iar curtea resedintei este dotata cu cinci piscine.

Sultanul din Brunei. Sursa foto: Mediafax

In ceea ce priveste deciziile politice luate de sultan pentru micul stat insular, acestea sunt foarte dure. Brunei a aprobat o lege islamica ce pedepseste dur atat infractiunile economice, cat si comportamentul social neadecvat. Mai mult, homosexualitatea este interzisa aici, iar sultanul vrea sa introduca pedeapsa cu moartea pentru anumite tipuri de violenta, scrie Business Insider. In acest stat, cetatenii nu platesc taxe, ba mai mult, fiecare primeste o suma ce poate ajunge la sute de dolari pe luna, toata viata. Peste 94% din populatia Bruneiului are studii. Potrivit  constitutiei,  tot ceea ce face sultanul este bine.

Totodata, stilul extravagant de viata al membrilor familiei regale din Brunei este adesea contestat de politicienii si locuitorii acestui stat, care sustin ca duc o viata desfranata si lipsita de principii. De exemplu, la petrecerea fiului sau, sultanul a inchiriat intregul parc DisneyLand din Paris, unde s-au distrat 150 de invitati. Totodata, la petrecerea nepotului sau, in varsta de 14 ani, sultanul a cheltuit 500.000 de dolari pentru cumpararea a doua masini de lux (Bentley), pe care le-a daruit acestuia din urma.