Fostul comisar european Mario Monti a acceptat oficial, miercuri, functia de sef al Guvernului italian, in locul lui Silvio Berlusconi. Monti a prezentat lista ministrilor viitorului Cabinet. Dupa ce va obtine acordul presedintelui Girgio Napolitano, membrii Executivului vor depune juramantul la sediul Presedintiei, la ora 17.00 (18.00, ora Romaniei).

Mario Monti, l-a nominalizat pe Corrado Passera, presedintele bancii Intesa Sanpaolo, pentru postul de ministru al Dezvoltarii Economice, Infrastructurii si Transporturilor. Monti a explicat gruparea celor trei portofolii in acelasi minister prin crearea de "initiative coordonate in vederea cresterii economice".

Giulio Terzi di Sant'Agata ar urma sa preia functia de ministru de Externe, amiralul Giampaolo di Paola a fost nominalizat pentru postul de ministru al Apararii, iar Anna Maria Cancellieri va fi ministrul de Interne.

Corrado Clini, director-general in Ministerul Mediului, a fost propus pentru postul de titular la acelasi minister.

Cabinetul condus de Monti va adopta noile masuri de austeritate menite sa relanseze economia Italiei si sa reduca datoriile imense ale statului din Peninsula (aproximativ 1,9 trilioane de euro), scrie si Wall Street Journal. Autoritatile Uniunii Europene au cerut guvernului de la Roma sa introduca de urgenta o serie de restrictii pe piata muncii si reducerea cheltuielilor cu pensiile, de altfel destul de costisitoare pentru bugetul italian.

Citeste si: