Noile bancnote sunt produse din polimer, care este mai curat, mai putin daunator mediului si mai greu de falsificat decat actualele bancnote produse pe baza de bumbac, sustine Banca Angliei.

"Folosirea polimerului face ca noile bancnote sa reziste mai bine atunci cand sunt strivite in buzunare sau cand ajung in masina de spalat", a subliniat guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney.

Marea Britanie este una din ultimele mari economii care adopta bancnotele de plastic, astfel de bancnote fiind deja in circulatie in Canada, Mexic, Noua Zeelanda si Australia. In Scotia exista in circulatie un numar limitat de bancnote de plastic de cinci lire, inca din luna martie 2015.
 

O noua bancnota de plastic de 10 lire, pe care va figura imaginea scriitoarei Jane Austen, urmeaza sa fie introdusa in 2017, in timp ce o bancnota de 20 de lire cu imaginea pictorului J.M.W. Turner va fi introdusa din 2020.

Banca Angliei a emis bancnote de hartie de la crearea sa in 1694. Primele sale bancnote tiparite au fost emise in 1853, inainte de aceasta data bancnotele erau scrise de mana si semnate de unul din casierii bancii.

Peste 20 de tari din intreaga lume au introdus bancnotele din polimeri, incepand cu Australia in 1988, urmata de Indonezia, Thailanda, Malaezia, Noua Zeelanda si Canada.

Romania a introdus primele bancnote de plastic-polimer in 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare cand a emis bancnota de 2.000 de lei.