Cele două părţi au ajuns vineri la un compromis asupra principiilor reglementării financiare a Brexitului în cadrul unui acord privind modalităţile de ieşire a Marii Britani din UE cu începere de la sfârşitul lui martie 2019, deschizând calea discuţiilor legate de viitoarea lor relaţie comercială.

Întrebat dacă Londra îşi va achita factura în absenţa unui acord comercial, David Davis a răspuns la BBC că aceasta va fi "condiţionată de obţinerea unei perioade de tranziţie" şi "condiţionată de un acord comercial".

"Fără acord înseamnă că nu vom plăti", a insistat el, apreciind, totuşi, că posibilitatea ca Londra să părăsească UE fără vreun acord comercial s-a "diminuat radical".

El s-a arătat favorabil unui acord de liber-schimb asemănător celui încheiat între UE şi Canada, CETA, incluzând domenii suplimentare cum ar fi serviciile financiare. În absenţa unui acord comercial, Marea Britanie s-ar confrunta cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (PMC), sinonime cu bariere vamale şi tarifare.

David Davis a subliniat că afirmaţiile sale sunt pe aceeaşi lungime cu poziţia premierul britanic, Theresa May, al cărei purtător de cuvânt afirmase miercuri că plata facturii depinde de "stabilirea unei relaţii profunde şi speciale cu UE".

Acestea contrazic însă declaraţiile ministrului britanic al finanţelor, Philip Hammond, care a dat asigurări că Londra îşi va onora angajamentele financiare faţă de UE chiar şi în absenţa unui acord comercial.

"Nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul în această negociere. Consider însă că este de neconceput ca naţiune să ne sustragem de la o obligaţie pe care am recunoscut-o ca obligaţie", a declarat el miercuri în faţa unei comisii parlamentare.

"Nu este un scenariu credibil. Nu este genul de ţară care suntem noi. Sincer, aşa ceva nu ar face din noi un partener credibil pentru viitoare acorduri internaţionale", a adăugat Philip Hammond.

Pe de altă parte, David Davis a reamintit angajamentul Marii Britanii de a nu ridica o barieră fizică între provincia sa Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină.

"Un nou sentiment de optimism"

Găsirea unui compromis legat de Brexit a trezit "un nou sentiment de optimism" pentru continuarea negocierilor în vederea unui acord comercial între Londra şi Bruxelles, a afirmat premierul britanic, Theresa May.

"Bineînţeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul", potrivit unui fragment din discursul pe care Theresa May urmează să îl ţină luni în faţa Camerei Comunelor şi transmis de serviciile sale. "Cred că în prezent există un nou sentiment de optimism în discuţii", a adăugat ea.

Theresa May a menţionat că are speranţa "fermă" că acest compromis va fi validat de şefii de stat şi de guvern ai UE în cursul summitului european de la 15 decembrie, pentru a se putea concentra asupra edificării "unor noi relaţii economice şi de securitate ambiţioase" între Londra şi Uniunea Europeană.

Acordul de vineri prevede plata de către Marea Britanie a unei sume între 40 şi 45 de miliarde de euro pentru ştergerea obligaţiilor faţă de UE, păstrarea drepturilor expatriaţilor europeni dincolo de Canalul Mânecii şi garantarea unei frontiere deschise între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Acest compromis a fost perceput de unii în Marea Britanie ca fiind începutul unei Brexit moderat, în opoziţie cu dorinţele adepţilor unui Brexit dur.

"Nu este vorba despre un Brexit dur sau moderat", potrivit discursului premierului britanic. "Dispoziţiile pe care le-am aprobat pentru a trece la a doua fază a negocierilor sunt în totală adecvare cu principiile şi obiectivele pe care le-am expus în discursul meu de la Florenţa şi de la Lancaster House", în septembrie şi, respectiv, în ianaurie 2017, a subliniat Theresa May.

Cu acele ocazii, ea a pledat pentru retragerea ţării sale din piaţa unică europeană la finalul unei perioade de tranziţie de aproximativ doi ani.