Aproape doua treimi dintre cele 3.000 de persoane intervievate de British Social Attitudes si-au declarat scepticismul fata de UE, dar numai 30% au afirmat ca doresc iesirea tarii din blocul comunitar, a declarat analistul politic John Curtice de la institutul NatCen Social Research, transmite DPA, preluata de Agerpres.  

Aproape jumatate dintre respondenti au fost de acord cu afirmatia ca apartenenta la UE "submineaza identitatea distinctiva a Marii Britanii", dar numai un sfert au fost de parere ca economia se va imbunatati prin parasirea Uniunii, a explicat Curtice.   

"Desi preocuparea culturala larg raspandita in Marea Britanie sta la baza multor indoieli si temeri legate de relatia cu UE, preocuparea in sine este, in mod tipic, insuficienta pentru a convinge pe cineva ca Marea Britanie chiar ar trebui sa iasa din Uniune", a adaugat acelasi analist.  

"Numai daca sunt convinsi si de argumentul economic in favoarea retragerii este foarte probabil ca oamenii sa doreasca sa faca acest pas", a comentat John Curtice, singurul analist proeminent care a prognozat in mod corect rezultatele celor mai recente alegeri legislative din Marea Britanie.  

"Aceasta explica de ce o natiune ce pare dornica de restrangeri radicale ale actiunilor si prerogativelor UE nu este in mod necesar una care, la momentul oportun, va vota sa iasa" din Uniune, a continuat el.  

La referendumul convocat pentru 23 iunie, alegatorii sunt chemati sa raspunda la o singura intrebare: "Ar trebui Marea Britanie sa ramana membra a Uniunii Europene sau sa paraseasca Uniunea Europeana?"  

Un sondaj YouGov, realizat pentru The Times si publicat miercuri, arata ca 38% dintre respondenti doresc iesirea din UE, iar 37% vor ramanerea in Uniune, restul de 25% fiind indecisi sau neintentionand sa se prezinte la vot.