Decizia autoritatilor fiscale britanice denota o abordare diferita fata de pozitiile altor guverne din Vest, care au luat masuri pentru descurajarea utilizarii bitcoin, pe fondul temerilor privind evaziunea fiscala, spalarea de bani si stabilitatea monedei virtuale, caracterizata de fluctuatii violente de pret. 

Masura a fost anuntata de reprezentantii autoritatilor fiscale intr-o intalnire cu un patronat din Marea Britanie al firmelor care fac afaceri utilizand bitcoin. Acestora li s-a promis ca guvernul nu va mai percepe TVA-ul de 20% pe tranzactiile in bitcoin. Taxa pe profit va continua sa fie aplicata in regim normal. 

"Daca ar fi perceput TVA ne-ar fi distrus, nu mai avea rost sa intram in afacerea aceasta. Este foarte bine ca autoritatile britanice vad in bitcoin o tehnologie inovatoare care poate ajuta economia", a declarat un antreprenor britanic care vrea sa aduca in tara o retea de bancomate bitcoin. 

Initial, autoritatile britanice calificasera bitcoin ca "voucher", percepand TVA la valoarea nominala a tranzactiilor, masura care a fost retrasa rapid in urma opozitiei mediului de afaceri, care a sustinut ca utilizatorii monedei virtuale se vor reorienta rapid catre alte tari, unde nu sunt percepute astfel de taxe. 

Decizia evita sa raspunda direct la intrebarile legate de statutul de moneda al bitcoin si se bazeaza pe prevederile legislative europene care excepteaza de la taxe platile si transferurile de "instrumente negociabile".  Guvernele din intreaga lume incearca sa gestioneze ascensiunea monedelor virtuale, sub presiunea mediului de afaceri, care vede o oportunitate de crestere intr-un spatiu economic inca restrans, dar cu potential. 

Singapore a elaborat o serie de indrumari pentru autoritatile fiscale in ceea ce priveste tratarea tranzactiilor in bitcoin, in timp ce, in Statele Unite, Fiscul a fost criticat pentru ca nu a prezentat inca recomandari. 

Autoritatea Bancara Europeana a avertizat ca utilizatorii monedelor virtuale nu sunt protejati de fondurile de garantare ale UE.

China a interzis bancilor sa faca afaceri utilizand bitcoin, in timp ce Rusia si Vietnamul au declarat ilegale astfel de tranzactii. 

Fundatia bitcoin, organizatia non-profit care promoveaza moneda virtuala in spatiul politic, se muta din SUA in Marea Britanie in aceasta primavara, au afirmat reprezentantii institutiei pentru Financial Times. Unii utilizatori bitcoin considera Marea Britanie drept o jurisdictie preferabila in raport cu Statele Unite, dupa dezvaluirile recente privind activitatile de spionaj la scara larga desfasurate pe internet de guvernul american. 

Valoarea totala a monedelor bitcoin aflate in circulatie este de 6,9 miliarde de dolari, fata de 150 milioane de dolari cu un an in urma, potrivit BlockChain.info.

Bitcoin era cotata duminica la 555 dolari pe bursa BTC-E, fata de maximul de 1.242 dolari atins in decembrie. 

Compania Mt Gox, inregistrata in Japonia, a declarat vineri falimentul si a solicitat protectie fata ce creditori, dupa ce a pierdut 750.000 de bitcoin-uri ale clientilor si 100.000 de unitati proprii, in valoare totala de 473 milioane de dolari la cotatia de la finele saptamanii trecute.  Avocatii companiei au anuntat, la Tokyo, ca Mt Gox, operatorul celei mai mari platforme de tranzactionare in bitcoin, are datorii de 63,6 milioane de dolari si active de aproape doua ori mai mici.  O firma de avocatura din Chicago pregateste deja un proces colectiv in numele clientilor companiei, iar un grup de investitori la Mt Gox vrea sa preia controlul si sa reporneasca platforma de tranzactionare, in incercarea de a recupera pierderile.