Pădurea se va întinde pe aproape 200 de kilometri între oraşele portuare Liverpool şi Hull, de-a lungul unui coridor ce urmează autostrada M62 care leagă cele două localităţi.

Copacii urmează să fie plantaţi de organizaţiile ecologiste britanice Woodland Trust şi Community Forest Trust, iar proiectul se bucură de susţinerea ministrului britanic al mediului, Michael Gove.

Guvernul britanic a anunţat, duminică, acordarea unei sume de peste opt milioane de dolari pentru acest proiect, primul de acest tip din Marea Britanie din ultimii peste 25 de ani.

Arealul împădurit se va afla de asemenea în proximitatea oraşelor Bradford, Leeds şi Manchester şi va contribui la sporirea habitatului speciilor de păsări de pădure şi a liliecilor, dar şi la protejarea unor specii deosebit de importante precum veveriţa roşie. De asemenea, va oferi un spaţiu în care milioane de persoane se vor putea bucura în linişte de natură, după cum a precizat Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra).

Proiectul face parte din Planul de Mediu pe 25 de ani al Guvernului britanic potrivit căruia actuala generaţie ar putea să fie prima care ar lăsa mediul înconjurător într-o stare mai bună decât cea moştenită.

''Este vital să lăsăm planeta într-o stare mai bună decât am găsit-o, cu un aer mai curat, o protecţie sporită pentru bunăstarea animalelor şi spaţii verzi pentru bucuria tuturor'', a declarat Theresa May.

''Au fost realizate progrese. Investim peste trei miliarde de lire (patru miliarde de dolari americani) în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului, rezolvarea poluării marine prin interzicerea microparticulelor din plastic dăunătoare şi mărirea pedepselor pentru cruzimea împotriva animalelor la cinci ani. Însă, pentru a crea un mediu înconjurător potrivit pentru viitor nu trebuie să ne oprim aici şi acesta este motivul pentru care susţinem realizarea acestei noi (păduri) Northern Forest'', a adăugat premierul Marii Britanii.

La rândul său, ministrul mediului a declarat că Northern Forest reprezintă ''un proiect ambiţios şi interesant, care va crea o fâşie vastă de pădure în nordul Angliei, ce se va întinde de pe o coastă pe alta, va găzdui specii sălbatice şi va oferi un mediu natural pentru milioane de persoane''.

''Această nouă pădure ne va ajuta să oferim un Brexit Verde şi să ne susţinem angajamentul de a lăsa mediul înconjurător într-o stare mai bună decât era când l-am găsit'', a adăugat Michael Gove.

''Copacii sunt unul dintre bunurile noastre cele mai de preţ şi dovada vie a investiţiei noastre pentru generaţiile viitoare. Aceştia nu reprezintă doar o sursă de frumuseţe şi uimire, ci şi o modalitate de gestionare a riscului de inundaţii, de protecţie a speciilor valoroase şi de creare a unor zone sănătoase în care noi putem munci şi trăi'', a mai spus Gove.

Woodland Trust şi Community Forest Trust estimează că noua pădure va genera peste 2,7 miliarde de dolari pentru economia Marii Britanii.

Plantarea primilor copaci va începe în luna martie.

Ambiţiosul proiect îl urmează pe cel intitulat National Forest în cadrul căruia 518 de kilometri pătraţi de zone industriale din centrul ţării au fost împădurite. În prezent, această pădure atrage peste opt milioane de vizitatori pe an.