Potrivit datelor publicate de Oficiul National de Statistica (ONS) de la Londra, economia Regatului a crescut cu doar 0,2%, fata de 0,3%, cat estimase initial.

Potrivit sursei citate, revizuirea in jos se datoreaza incetinirii activitatii din secorul serviciilor, care reprezinta aproximativ 80% din economia britanica.

Statistica mentioneaza ca scaderea se datoreaza, in principal, incetinirii activitatii in servicii industriale, in special cele din sectorul de consum, cum ar fi retail si imobiliare.

“Acest lucru se datoreaza in mare parte cresterii preturilor”, a mai mentionat ONS.

Majoritatea economistilor se asteptau la aceasta incetinire a economiei, in special in zona de consum, in conditiile in care inflatia a accelerat in ultimele luni.

Banca Angliei avertiza, saptamana trecuta, ca impactul Brexitului va duce la o scadere dramatica a veniturilor britanicilor, in conditiile in care inflatia este pe un trend ascendant, iar salariatii vor avea, in medie, cu cateva sute de lire sterline mai putin in buzunare, pana la sfarsul anului.

Potrivit guvernatorului Bancii Angliei, Mark Carney, inflatia va creste intr-un ritm mai alert fata de salarii, astfel incat veniturile reale ale britanicilor se vor diminua, iar puterea de cumparare va scadea.

Acest an va fi unul foarte “provocator” pentru gospodariile britanicilor, in conditiile in care “salariile nu vor tine pasul cu preturile”, a spus Carney.

Astfel, Banca Angliei se asteapta la o crestere a inflatiei pana la 2,7%, mult peste estimari, ca urmare a impactului desprecierii masive a lirei sterline, institutia financiara considerand ca o crestere a dobanzilor nu ar fi binevenita pentru moment.

Inainte de referendumul din iunie, la care britanicii au votat in favoarea iesirii din UE, lira astelina se tranzactiona in jur de 1,47 dolari. In pezent, moneda britanica a ajuns la 1,29 dolari, o scadere cu 12% in mai putin de un an.