Guvernul de la Londra promite imbunatatirea accesului la pietele britanice pentru cele mai sarace tari si mentinerea accesului fara taxe vamale pentru toate produsele, cu exceptia armelor, pentru 48 de state, intre care Bangladesh, Sierra Leone si Haiti, potrivit unui comunicat al biroului primului ministru.

Marea Britanie va incerca si sa extinda relatiile cu state ca Jamaica, Pakistan si Ghana.

Dupa zeci de ani de acces liber pe piata unica europeana, Marea Britanie trebuie sa se descurce singura, dupa votul de la referendumul din 2016 pentru iesirea din Uniunea Europeana.

In negocierile pentru Brexit care au inceput pe 19 iunie, la Bruxelles, UE cere claritate referitoare la viitorul cetatenilor europeni care traiesc in Marea Britanie, inainte de a discuta despre relatiile comerciale.

Ministrul Comertului, Liam Fox, a discutat cu state precum SUA si India pentru a pune bazele unor noi acorduri, chiar daca guvernul nu poate sa le incheie atata timp cat Marea Britanie face parte din UE.

”Iesirea noastra din UE este o oportunitate pentru a ne dezvolta angajamentele cu restul lumii, nu sa ne retragem”, a spus Fox.

Marea Britanie importa in prezent bunuri in valoare de 20 de miliarde de lire sterline pe an din state aflate in dezvoltare, intre care Bangladesh si Sierra Leone, potrivit datelor guvernamentale.

Aproape 80% din ceaiul din tara si mai putin de un sfert din importurile de cafea provin din cele mai slab dezvoltate state ale lumii.