Prim ministrul Marii Britanii ar putea reduce taxa pe companii sub nivelul de 15% promis de Donald Trump inaintea alegerilor prezidentiale din SUA, se arata in Daily Telegraph.

O taxa sub 15% ar fi una din cele mai scazute din randul principalelor economii mondiale si ar putea atrage companiile din UE spre Regatul Unit si ar pune in pericol statutul Irlandei de tara europeana cu cele mai scazute taxe pentru multinationale.

Bugetul pe acest an, anuntat in martie, include o reducere a taxei pe companii la 17% pana in 2020.

Media taxei pe companii este de aproximativ 25% in statele din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Cele 34 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.

Recent, Reuters a prezentat un mail intern al OECD in care organizatia apreciaza ca o noua reducere a taxei pe corporatii in Marea Britanie este putin probabila dar, daca va avea loc, "va transforma economia tarii intr-un fel de paradis fiscal".

Si premierul Viktor Orban a anuntat saptamana trecuta ca taxa pe companii in Ungaria va fi redusa la 9% in 2017, iar acest impozit se va aplica atat marilor companii, cat si IMM-urilor. In prezent, taxa pe companii in Ungaria este de 10% pentru companiile cu o baza de impozitare de pana la 500 milioane forinti (1,6 milioane euro) si de 19% pentru companiile cu o baza de impozitare mai mare.

Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a subliniat ca reducerea taxelor va permite companiilor sa economiseasca 145 de miliarde de forinti iar Ungaria va avea cea mai favorabila taxa pe companii din Uniunea Europeana.