In acest sens, purtatorul de cuvant al premierului britanic a anuntat luni ca Marea Britanie si Polonia, una dintre tarile europene care are cei mai multi cetateni plecati la munca in Regat, urmaresc sa ajunga la un acord pe baza de reciprocitate in ce priveste viitorul acestora dupa ce Londra va parasi Uniunea Europeana.

May s-a intalnit, luni, cu omogul sau polonez, Beata Szydlo, principala tema de discutie fiind perspectivele celor peste 800.000 de polonezi care traiesc in Marea Britanie.

"Iesirea noastra din UE va implica o serie de aspecte ce trebuie redresate si stabilite. In mod clar, accesul la sistemul de ajutoare sociale este unul dintre aceste aspecte", a spus purtatorul de cuvant al premierului britanic in cadrul unei discutii cu jurnalistii prezenti la Downing Street.

"Cred ca este limpede ca atat premierul, cat si premierul polonez doresc sa respecte principiul reciprocitatii pentru cetatenii britanici, cei polonezi si pentru ceilalti cetateni din Europa", a mai spus oficialul.

Premierul britanic declara, saptamana trecuta, ca intentioneaza sa incheie "un acord rapid" cu Uniunea Europeana pentru reglementarea statutului imigrantilor comunitari aflati in Marea Britanie si al britanicilor din tarile blocului comunitar.

Sefa executivului britanic a mentionat aceasta prioritate in discursul sustinut la Confederatia Industriei Britanice (CBI), ce reprezinta aproximativ 190.000 de oameni de afaceri.

“Doresc un acord rapid pentru cetatenii europeni aflati in Marea Britanie si pentru britanicii din strainatate”, a spus Theresa May, care a raspuns astfel preocuparilor oamenilor de afaceri ce se tem ca iesirea din UE va ingreuna gasirea fortei de munca.

Sefa Executivului i-a asigurat ca va negocia cu UE un acord care sa fie benefic atat pentru Marea Britanie cat si pentru blocul comunitar si a insistat ca Brexitul ofera Marii Britanii oportunitatea de a deveni “liderul mondial al comertului liber”.

Reprezentantii mediului de afaceri britanic i-au transmis, insa, premierului Theresa May preocuparea lor fata de incertitudinea ce ar putea marca cei doi ani cat ar urma sa dureze din punct de vedere formal negocierile privind conditiile separarii de UE.