Potrivit raportului realizat de Institutul naţional de cercetări economice şi sociale (NIESR), produsul intern brut al Regatului Unit pe cap de locuitor ar scădea cu 3% pe an, iar la finele primului deceniu în afara Uniunii Europene comerţul total dintre Marea Britanie şi bloc s-ar diminua cu 46%.

În același timp, investiţiile străine directe ar înregistra o scădere de 21% şi productivitatea muncii o scădere de 1,3%, scrie Agerpres.

Pentru a realiza această analiză - solicitată de campania People's Vote, care cere organizarea unui vot popular asupra termenilor acordului de Brexit -, institutul a comparat diferite scenarii de Brexit cu varianta rămânerii Marii Britanii în Uniune, ajungând, între altele, la concluzia că veniturile fiscale ar scădea cu 1,5 până la 2%, echivalentul unei diminuări cu 18 miliarde - 23 miliarde de lire a alocării pentru servicii publice, la preţurile de astăzi.

"Principala noastră concluzie este că, dacă propunerea guvernamentală de Brexit va fi implementată astfel ca Marea Britanie să iasă din uniunea vamală şi de pe piaţa unică a UE în 2021, până în 2030 PIB va ajunge să fie cu circa 4% mai mic decât ar fi fost în cazul rămânerii în Uniune, aceasta în mare parte pentru că vânzarea de servicii britanice ar deveni mai puţin atractivă. Acest lucru ar descuraja investiţiile în Marea Britanie şi ar face în final ca lucrătorii din Regatul Unit să fie mai puţin productivi decât ar fi fost dacă ţara ar fi rămas în UE", explică autorii analizei.

Raportul urmează să fie prezentat luni la Londra de liderul Liberal-Democraţilor britanici, Vince Cable, şi de deputatul laburist Pat McFadden.

Duminică, în cadrul unui summit istoric, desfăşurat la Bruxelles, Uniunea Europeană a aprobat acordul pentru Brexit.

Este un moment tragic, nu unul de sărbătoare, au ţinut să sublinieze liderii europeni, care şi-au declarat spriinul atât pentru documentul ce consfinţeşte divorţul de Marea Britanie, cât şi pentru declaraţia politică privind viitorul relaţiilor dintre cele două părţi.

Donald Tusk, preşedintelui Consiliului European: ”Astăzi, Consiliul European şi-a aratat sprijinul pentru acordul de ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.”

Jean Claude Juncker, preşedintelui Comisiei Europene: ”Este o zi foarte tristă. Nu este o zi în care să închinăm pahare de şampanie şi să aplaudăm.”

Theresa May, premierul britanic: ”Mulţi au spus că va fi imposibil să ajungem la un acord pentru Brexit, care să funcţioneze în interesul ambelor părţi. Astăzi avem acest rezultat.”

Într-o atmosferă sobră, de tristeţe declarată, cei 27 de preşedinţi şi şefi de guvern ai statelor membre UE au aprobat documentul care consfinţeşte ieşirea Marii Britanii din Uniune, la 45 de ani după aderare.