Franklin Templeton gestioneaza active in valoare de aproape 900 miliarde dolari. Acum isi lichideaza fondul din regiune. Conducerile Franklin Templeton Rusia si a Fondului pentru Europa de Est au acceptat saptamana trecuta sa lichideze investitiile evaluate la aproximativ 58 milioane de dolari. "Constrangerile cu care ne confruntam din cauza limitarii investitiilor in urma sanctiunilor au jucat un rol in inchiderea fondului", a declarat Mark Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets Group.

Banca franceza BNP Paribas a iesit din societatea mixta infiintata cu un fond din Rusia. BNP Paribas si-a vandut participatia detinuta la TKB BNP Paribas Investment Partners, valoarea tranzactiei nefiind data publicitatii. Compania gestiona active in valoare de trei miliarde de dolari. Frederic Lemonde-San, purtator de cuvant al BNP Paribas, a refuzat sa comenteze informatiile privind vanzarea din Rusia. 

Reasiguratorul german Munich Re si-a inchis sediul din Moscova. Clientii din Rusia vor fi serviti prin intermediul biroului din Munchen, a anuntat in 9 iulie cel mai mare reasigurator pe plan mondial.

Capital International, a carei firma mama gestioneaza active de aproximativ 1.000 miliarde de dolari, si-a vandut dupa zece ani participatia detinuta la Europlan, care acorda masini in leasing.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si-a redus de asemenea investitiile in Rusia. Si-a vandut participatia detinuta la compania de utilitati Enel Rusia si si-a redus participatia detinuta la retailerul rus Lenta Ltd.  BERD a oprit finantarea catre Rusia anul trecut, dupa anexarea Crimeei. Portofoliul BERD in Rusia s-a diminuat la 6,3 miliarde de euro, de la 6,8 miliarde de euro la inceputul anului, a declarat Richard Wallis, purtator de cuvant al BERD. 

"Unele banci se gandesc sa se retraga acum si sa revina cand situatia se imbunatateste", a explicat Tom Adshead, director in cadrul Macro Advisory in Moscova si fost bancher la BERD. 

Luminita de la capatutul tunelului nu se intrevede in Rusia

O depreciere de 18% a rublei din mai, extinderea sanctiunilor impuse Rusiei si pretul scazut al titeiului au adancit declinul economiei ruse. Indicele bursier RTS a scazut anul acesta cu 18%, ceea ce i-a determinat pe unii investitori sa renunte la activele detinute in Rusia. 

"Nu se intrevede lumina de la capatul tunelului", a avertizat analistul Simon Fentham-Fletcher, de la Freedom Asset Management. 

Economistii se asteapta la un declin al PIB-ului Rusiei de 4% anul acesta. Investitiile straine au scazut in 2014 cu 70%, la 21 miliarde de dolari.